Az óceánok után az eget is meghódítanák

Az óriásira nőtt olasz családi hajózási vállalkozás légi üzletággal bővítené üzleti birodalmát. Gianluigi Aponte tulajdonos ezzel az egykori hajómágnás Onassis nyomdokaiba léphet. Az MSC a Lufthansával közösen szerezne tulajdont az olasz állami ITA Airwaysben, és támasztaná fel az Alitalia márkanevet.

2022. 02. 17. 6:57
null
Bremerhaven, 2013. augusztus 18. A németországi Bremerhaven kikötõjébe érkezik a világ legnagyobb konténerszállító hajója, a Maersk cég Triple-E hajóosztályú Maersk MC-Kinney Moller nevû óriási tengerjárója 2013. augusztus 18-án. Az energiatakarékosság és a környezetbarát üzem jegyében tervezett Maersk MC-Kinney Moller 400 méter hosszú, 59 méter széles és 73 méter magas, önsúlya 55 ezer tonna. A hajó július másodikán Sanghajban kezdte meg elsõ próbaútját, amely a Szuezi-csatornán keresztül vezetett Hollandián át Németországba. (MTI/EPA/Ingo Wagner) Fotó: INGO WAGNER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötven évvel ezelőtt egyetlen hajóval kezdte Nápolyban Gianluigi Aponte, mára övé az egyik legnagyobb tengeri kereskedelmi flotta. A Mediterranean Shipping Company (MSC), a világ legnagyobb konténerszállító társasága. 

A fuvarozóé emellett a világ legnagyobb magántulajdonban lévő körutazási vállalata is: az MSC Cruises 2017-ben az összes utas 7,2 százalékát vette a fedélzetére. 

A ma már 81 éves Gianluigi Aponte azonban elhatározta, hogy követi Arisztotelész Onasszisz példáját. A görög hajózási nagyvállalkozó hatvanöt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a tengeri utakat légi utakkal egészíti ki, és létrehozta az Olympic Airwayst. Onasszisz közismerten kezdeményező természetű volt, ezt bizonyítja, hogy bizalmas kapcsolatot ápolt az operaszínpadok ünnepelt dívájával, Maria Callasszal, majd feleségül vette a meggyilkolt amerikai elnök özvegyét, Jacqueline Kennedyt.

Alitalia gép érkezik az amszterdami Schiphol repülőtérre. Fotó: AFP/Nicolas Economou

Aponte ezzel szemben példás családapa, két fia közül az egyik már átvette az MSC operatív irányítását. A Kapitány becenéven emlegetett Aponte azonban szintén kedvelheti a kockázatot, mert bele kíván vágni 

az évtizedeken át veszteséges Alitalia újjáélesztésébe, amelybe az olasz kormány becslések szerint tízmilliárd eurót öntött. 

Ennek ellenére végül mégis be kellett zárni, és helyette az ITA Airways légitársaságot kellett létrehozni, amely a hírek szerint ugyancsak erősen veszteséges.

Az olasz kormány most megkezdte a privatizációs folyamatot és partnerek keresését, de kezdetben meg kívánja tartani kisebbségi részesedését – mondta Daniele Franco gazdasági miniszter a Die Presse kérdésére. Az állam továbbra sem döntötte el, hogy nyílt ajánlattételi eljárást vagy kizárólagos eladási procedúrát folytat le, ahogyan az MSC és a Lufthansa szeretnék. A pillanat igen kedvező a hajózási cégnek: 

az ellátási láncok globális válsága rekordnyereséget hozott a világ legnagyobb szállítmányozási vállalatainak. Az MSC kapacitását tekintve a világ első számú konténerszállító vállalata, 

megelőzve a dán Maersket. A svájci székhelyű MSC várhatóan 1,2–1,6 milliárd eurós ajánlatot tesz az ITA-ra, és kész készpénzben fizetni – mondta egy iparági bennfentes a Reutersnek.

Az MSC és a Lufthansa kinyilvánította, hogy át akarják venni az ITA többségét. Az olasz kormány most azt vizsgálja, hogy vannak-e további vásárlók. Iparági körök szerint 

a Lufthansának kisebbségi részesedést kell kapnia, még akkor is, ha az MSC egyedül állja a számlát. 

A terv szerint az MSC kiaknázza vezető pozícióját a logisztika, a kikötők, az óceáni árufuvarozás, valamint a luxushajózás és körutazási üzletágak területén, egy átfogó platform létrehozása révén. Szakértők szerint azonnali haszon csak a rakomány-logisztikai üzletágtól várható.

Borítókép: Konténerszállító óriáshajó Holland kikötőben (Fotó: MTI/EPA/Ingo Wagner) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.