A válság előtti szintet is meghaladhatja az ipar teljesítménye

Bizonytalanságot okoz az orosz–ukrán konfliktus hatása, és továbbra is akadozhat az alapanyag-ellátás.

Magyar Nemzet
2022. 03. 04. 10:45
null
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari termelés volumene januárban 8,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 7,1 százalékkal emelkedett a termelés. Decemberhez képest 1,9 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – közölte pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ipari termelési adat jelentős bővülést mutatott. A növekedés az egyébként nem alacsony várakozásainkat is meghaladta – reagált a friss adatokra Regős Gábor. A Századvég üzletágvezetője elmondta, az emelkedésben több tényezőnek is szerepe lehetett: 

  • segített a gyenge bázis időszaki adat, bár ez a havi alapú bővülést nem magyarázza.
  • A járműgyártást teljesítménye kedvezőbben alakult, azaz valamennyire enyhülhettek az ellátási zavarok, a csiphiány,
  • a téli leállások a tavalyinál rövidebbek voltak, így a termelés jobban tudott folyni.

Mindez azt mutatja, hogy az ipar pozitívan tud hozzájárulni az első negyedévben a gazdasági növekedéshez, illetve növekedési hozzájárulása az év egészében is kedvezően alakulhat. 

A kockázatok között megjelenik az orosz–ukrán háború és az ennek nyomán fellépő keresletingadozás, a szállítási nehézségek vagy ismételten az ellátási láncok szakadozása. 

Regős Gábor szerint kérdés, hogy a nemzetközi nagyvállalatok az újabb krízis nyomán napirendre tűzik-e az ellátási láncok rövidítését, hiszen jól látható, hogy bár ez nyilvánvalóan drágítja a termelést, de a folyamatos ellátási bizonytalanságok nemcsak az árak emelkedését eredményezik, hanem a termelést önmagát is veszélyeztetik.

– Az ipari termelés jelentős, 8,9 százalékos januári bővülésében fontos szerepe volt annak, hogy elkezdtek termőre fordulni azok a vállalati beruházások, amelyekhez a kormány közel kétezermilliárd forint támogatást biztosított a koronavírus-válság időszakában – közölte György László. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára rámutatott: bár a globális félvezetőhiány, az energiaárak világpiaci növekedése, valamint az alapanyagok beszerzési nehézségei továbbra is kihívást jelentenek az ipari szereplők számára, a járműgyártás hathavi csökkenés után az év első hónapjában újra növekedni tudott. 

A januári dinamikus növekedés eredményeként a magyar ipar teljesítménye már 4,1 százalékkal meghaladja a válság előtti szintet.

A 2010 óta folytatott, adócsökkentésekre és beruházásösztönzésre épülő gazdaság- és iparpolitikának köszönhetően az ipari termelés 12 év alatt közel 53 százalékkal bővült, ami négyszer gyorsabb növekedési ütemet jelent az EU-átlagnál – hangsúlyozta az államtitkár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.