Már rövidebb távra is megéri állampapírba fektetni a pénzt

A jegybanki kamatok dinamikus emelkedése közben az állampapírok kamata is többször növekedett, legújabban az egy- és kétéves lejáratú papírok által kínált hozam lett vonzóbb. A lakossági megtakarítások szerepe továbbra is magas az államadósság finanszírozásában.

Fellegi Tamás Péter
2022. 03. 17. 17:01
Budapest, 2019. november 28. Nyomtatott Magyar Állampapír Plusz a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án.A november eleje óta megvásárolható nyomtatott Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10.000, 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000, 2.000.000 forintos címletekben előállított, fix, sávos kamatozású lakossági állampapír. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lakossági állampapírok kamatai emelkedtek Varga Mihály bejelentése szerint: ezúttal az egyéves magyar állampapír és a Kincstári Takarékjegy kamata 3-ról 4,25 százalékra nő, míg a kétéves futamidejű Kincstári Takarékjegy 3,5 helyett 4,5 százalék kamatot fizet majd. Ezzel már 

a rövidebb távon befektetők is vonzó hozamhoz juthatnak az állampapírokba való befektetéssel.

A múlt évtized közepén, amikor soha nem látott mélységbe csökkentek a jegybanki kamatok, az állampapírok kamatai is követték a mérséklődő trendet, jóllehet a lakossági állampapírok kamatai mindig magasabbak voltak egy kicsit, hogy vonzó alternatívát kínáljanak más befektetésekkel szemben. Nagy áttörést a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) elindítása jelentett, hisz az addig elérhető két-három százalékos fix hozamok után így ötéves futamidő mellett csaknem ötszázalékos hozamot lehetett elérni úgy, hogy a jegybanki meghatározó kamatszint még jóval egy százalék alatt volt.

A viszonylag magas kamatozású állampapír célja az volt, hogy erősen növekedjen a hazai lakossági állampapír-állomány, ezáltal az államadósság finanszírozása is nagyobb mértékben történjen hazai befektetők által, a kifizetett viszonylag magas kamat pedig így a hazai magánbefektetőkhöz vándoroljon. A lakossági állampapír-állomány meredeken növekedett: 

ma már a teljes államadósság 25 százalékát hazai magánbefektetők finanszírozzák.

Az infláció tavalyi gyors növekedése után vonzóbbá váltak az inflációkövető állampapírok kamatai, így ezek iránt mutatkozott jelentős kereslet, majd a jegybanki kamatemelkedés megindulása és felgyorsulása után több lépésben is növelték a különféle állampapírok kamatát. Míg korábban rövidebb lejáratra csak szerény hozamot lehetett elérni (ennek az is célja volt, hogy hosszabb távra fektessen be a lakosság), most már az egy- és kétéves lejáratú kockázatmentes befektetések is vonzóvá váltak a jelenlegi lépéssel, hisz most már négy százalék feletti a kamat ezekre az időtávokra, vagyis nem sokkal kevesebb, mint a MÁP Plusz által elérhető ötéves hozam.

Ezáltal azoknak is érdemes most állampapírt vásárolniuk, akiket a hosszabb távú befektetéstől elriasztottak az inflációs folyamatok, esetleg egy-két év múlva, a magas infláció várható visszahúzódása után hoznának újra befektetési döntést. 

Ezáltal a lakossági állampapír-állomány is magas maradhat, sőt tovább növekedhet, biztosítva az államadósság minél nagyobb arányának hazai forrásból történő finanszírozását 

a járvány miatt átmenetileg megnövekedett adósságszint és a magasabb kamatok okozta kihívás idején is. A költségvetésben a mostani időszakban kényszerűen kifizetett kamatok így nagy hányadban a hazai magánbefektetők jövedelmét, illetve vagyonát gyarapítják.

A további kamatváltozások vélhetően az inflációs folyamatok, illetve ezzel összefüggésben a jegybanki kamatok alakulásától függenek. A piaci turbulenciák megszűnését és az infláció csökkenő trendbe kerülését követően a kamatok akár újra csökkenhetnek is majd.

Borítókép: Nyomdai úton előállított állampapírok (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.