Szijjártó: A járvány is átalakította a világgazdaságot, a háború is át fogja

Szijjártó Péter szerint másodszor fog megváltozni a világgazdasági status quo, a világgazdaság nem ugyanúgy áll helyre, ahogy a járvány előtt. Az ukrajnai háborúval is meg fog változni a világgazdaság szerkezete, s ha a békét sikerül megkötni, arra kell koncentrálnia Magyarországnak, hogy ebből a folyamatból nyertesen tudjon kikerülni. A külügyi tárca vezetője egy külgazdasági konferencián arról is beszélt, hogy az elmúlt években bebizonyosodott, mekkora versenyelőnyt jelent, ha egy országban gyorsan tudnak döntéseket hozni.

Fellegi Tamás Péter
2022. 03. 01. 11:28
Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tizenkét évben világossá vált, hogy mekkora versenyelőnyt jelent, ha egy országban gyorsan tudnak döntéseket hozni, márpedig ehhez politikai stabilitás kell – közölte kedden Szijjártó Péter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) külgazdasági évnyitóján. Az ukrajnai háborúnak szerinte jelentős gazdasági hatásai lesznek, így két év alatt másodszor fog megbomlani a világgazdasági status quo. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ha a békét sikerül megteremteni, ezt követően arra kell a kormánynak és a kamarának koncentrálni, hogy felmérje, milyen intézkedések, támogatások szükségesek ahhoz, hogy a magyar gazdaság ebben a folyamatban előnyösen tudjon részt venni és nyertesen kikerülni belőle.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben milyen gazdasági pusztítást végzett a pandémia, ráadásul úgy, hogy közben többször reménykedni lehetett, hogy véget ér, de aztán újabb visszaesés következett. Végül

a világgazdaság nem ugyanúgy áll helyre, ahogy a járvány előtt volt: vannak vesztesek és nyertesek a gazdaságok között, például attól függően, hogy a kialakuló piaci réseket kinek sikerül betölteni.

Szijjártó hangsúlyozta, ezt a magyar gazdaság jól vette, a gyors döntések lehetővé tették, hogy például a fokozott beruházási programok folytatódjanak a járvány alatt, ezzel megteremtve a következő évek gazdasági növekedését és erős exportját. Szijjártó szerint

ha a siker titkát egyetlen döntésre kellene visszavezetni, akkor az az egykulcsos adó bevezetése lenne.

Mint mondta, nagyrészt ennek köszönhető, hogy

a magyar gazdaság már nem csak dinamikusan nő, hanem át tudott vészelni egy világjárványt, és a maga javára tudta fordítani a válságot.

Kiemelte, hogy az adócsökkentések, melyeket az évek során sikerült végrehajtani, komoly segítséget nyújtottak ebben, hisz most már a munkát terhelő adók is jóval kisebbek, ami vonzóvá teszi a hazai munkaerőre épülő beruházásokat. Már most rekordszintre emelkedett a foglalkoztatás, a beruházások szintje és az export, amely 119 milliárd eurót tett ki tavaly.

A válság ugyanakkor megmutatta, hogy az ellátási láncokban gondok keletkeznek, ezért felértékelődik, hogy a beszállítók, alkatrészgyártók közelebb kerüljenek piacaikhoz, és ez Magyarország esetében előnyt jelent, hisz több távol-keleti befektető, gyártó beruházást indított, hogy gyártása egy részét hozzánk telepítse.

A lendület még a válság alatt sem tört meg, a kormány a beruházásösztönzési program keretében 1380 vállalatnak adott támogatást, amelyek összesen 900 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket. Ebből az állam 375 milliárd forinttal vette ki a részét, hozzájárulva nagyjából 290 ezer munkahely megmentéséhez.

A vírussal szemben az oltás, a világgazdasági válsággal szemben a beruházások jelentették a leghatékonyabb eszközt

– fogalmazott.

Szijjártó Péter a kifektetés jelentőségéről is beszélt: a cél az, hogy a magyar vállalkozások külföldi működésének profitja elérje, vagy akár meg is haladja a külföldi vállalatok nálunk megtermelt és kivitt profitjának mértékét. Ehhez az szükséges, hogy a magyar vállalatok bátran terjeszkedjenek külföldön, ehhez az állam vissza nem térítendő támogatást fog nyújtani, valamint az Eximbank a külföldi cégalapításhoz, beruházáshoz, cégvásárláshoz is hitelt fog nyújtani.

Parragh László, a kamara elnöke mindenekelőtt a jelenlegi háború utáni kármentés feladatára hívta fel a figyelmet, hisz

óhatatlanul komoly hatások érik a magyar gazdaságot, akárcsak a szomszédos országokéit. Ez érinti az exportot, de az orosz kitettség miatt még inkább az importot, és a magyar vállalatok ottani tulajdona is veszélyben lehet. Ebből a helyzetből kellene a legkisebb kárral kijönni.

Parragh László emellett a kormány és a kamara együttműködésének jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve azt a részletes megállapodást, melyet tíz napja írtak alá. A Fókuszban a külpiacok című konferencián a minisztérium és a kamara újabb stratégiai megállapodást írt alá a külgazdasági együttműködésről.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.