időjárás 22°C László 2022. augusztus 8.
logo
A multik szerint jelenlétük humanitárius kötelesség is, amellyel elkerülhető a globális éhínség

Maradnak a nyugati agráróriások Oroszországban

Nagy Kristóf
2022.04.20. 05:45 2022.04.20. 12:37
Maradnak a nyugati agráróriások Oroszországban

Egyelőre nem vonulnak ki az orosz piacról sem az amerikai, sem az európai multinacionális agrárvállalatok. Az agráróriások emiatt fokozott politikai és társadalmi nyomás alá kerültek, ám álláspontjuk szerint humanitárius kötelességük ellátni az orosz gazdákat. Ellenkező esetben jelentősen visszaesne az orosz alapanyag-termelés, amely globális éhínséghez vezetne. Míg Ukrajna az orosz piac feladására szólította fel az agrárcégeket, addig az ENSZ arra figyelmeztetett, mindenáron fenn kell tartani az agrárkereskedelmet.

A legtöbb nyugati multinacionális vállalattal szemben nem hagyják el Oroszországot a világ legnagyobb agrárvállalatai. Az orosz–ukrán háború miatt elrendelt szankciók egyelőre nem érintik a mezőgazdaságot, így az elsősorban amerikai és német agráróriások fent tudják tartani oroszországi tevékenységüket. 

Az egyéb területeket érintő nyugati büntetőintézkedések ugyanakkor megnehezítik a vállalatok jelenlétét az orosz piacokon. Ezek közé tartozik egyebek mellett Oroszország leválasztása a globális pénzügyi rendszerekről vagy a szállítást érintő korlátozások.

A vállalatok döntésük miatt ugyanakkor egyre fokozódó társadalmi és politikai nyomás alá kerülnek – írta a Politico. A lap emlékeztetett, hogy az agrármultikat az elmúlt hetekben az Európai Unió több vezető politikusa és az ukrán kormány is keményen bírálta. Ukrajna azt akarja, hogy a nyugati agrárvállalatok azonnal hagyják el Oroszországot, mivel a termeléshez szükséges eszközök és vetőmagok hiánya térdre kényszerítené Vlagyimir Putyint és az orosz vezetést. 

Kijev emellett azt is kifogásolta, hogy míg a háborús pusztítás miatt akadozik az ukrán gazdák vetőmag-, növényvédőszer- és alkatrészellátása, a földek jelentős részén pedig ellehetetlenültek a tavaszi vetési munkák, addig az orosz gazdák továbbra is zavartalanul hozzáférnek a nyugati árukhoz. A legtöbben azzal vádolják az agrárvállalatokat, hogy a profit érdekében az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök és a vérengzés felett is szemet hunynak.

A világ legnagyobb agrárcégei közül a Syngenta a bírálatokra reagálva kiemelte, hogy 

amennyiben beszüntetnék a tevékenységüket Oroszországban, az világméretű éhínséget okozna, így maradásuk egyben humanitárius kötelesség is.

A mezőgazdaság szinte minden területét lefedő amerikai óriáscég emellett visszautasította azokat az ukrán vádakat, hogy a háborús helyzet miatt nem teljesítenék a szerződéses szállításokat.

A szintén amerikai Corteva vetőmagóriás egyelőre annyit közölt, ebben a szezonban teljesítik vállalásaikat az orosz piacokon, a háború elhúzódása esetén pedig megfontolják, hogy jövőre kivonuljanak Oroszországból és Belaruszból. A világ egyik legnagyobb vegyipari szereplője, a német BASF szintén marad Oroszországban, de nem kötnek újabb üzleteket. Egyelőre a német Bayer és az egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó, a Claas sem vonul ki Oroszországból.

Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre, a második legnagyobb napraforgó-termesztője, globális szerepe minden agrárágazatban meghatározó. Az orosz termés kiesése élelmiszerválságot idézne elő Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, tovagyűrűző hatásai mindenhol érződnének.

Az ENSZ ezért arra figyelmeztet, mindenáron el kell kerülni Moszkvával szemben az élelmiszerexportot érintő korlátozásokat, és fenn kell tartani az ellátási láncokat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Titievsky Valery)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.