Sokkot kaptak az agrártermelők

Kihívásokkal teli időszak van a hazai mezőgazdaság szereplői mögött, az orosz–ukrán háború pedig korábban nem látott szituációt teremtett az ágazatban. A legnehezebb helyzetben továbbra is az állattenyésztők vannak, a Takarékbank és az MKB Bank elemzői szerint az eddig tapasztalt áremelések csak a múlt évi takarmánydrágulást foglalják magukban, az idei energiaár-robbanás hatásait még nem árazta be a piac.

2022. 04. 20. 13:51
null
2021.04.23. Sertéstelep bővítés elleni lakossági aláírásgyűjtés indult Mátyásdombom. Varga József a Kabóka Kft tulajdonosa beszélt a tervezett fejlesztésekről. Mátyásdomb. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap. Fotó: Nagy Norbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli alkalmazkodást követelt meg az elmúlt két év a mezőgazdaság szereplőitől, az orosz–ukrán háborúval pedig újabb sokkhatással szembesültek a termelők – derült ki a Takarékbank és az MKB Bank elemzőinek összegzéséből. A Takarék AgrárTrend Index-értéke 2022 első negyedévében 31,1 pontra csökkent az előző negyedévi 31,7 pontról. Ez az érték gyakorlatilag megegyezik azzal, amit a koronavírus-járvány második hulláma idején mutatott a bank agrárpiaci felmérése. 

A helyzetértékelés minden termékpályán romlott, ami elsősorban a február óta tartó háború hatásainak tudható be. A megkérdezett mezőgazdasági termelők szerint a legnagyobb gondot az inputanyagok árának további emelkedése jelenti, emellett az agrárlogisztikai nehézségek szinte az összes termékpályán éreztetik hatásukat. 

A szállítmányozási kérdésekre az orosz–ukrán háború még inkább rávilágított. – Jelenleg az előző évi készletek fedezik a világ élelmiszer-szükségletét. A szállítási útvonalak elérése korlátozott és egyre drágább, ami a kapacitások szűküléséhez vezetett. A kínai kikötőkben például a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorú lezárások miatt jelentős késések tapasztalhatók, az ukrán kikötők a háború miatt nem működnek, a gabona nem tudja elhagyni az országot – emelték ki a bank szakértői. Ukrajna a tengeri kikötők lezárására válaszul ugyan elkezdett vasúton exportálni, de az lényegesen lassúbb, mint a tengeri szállítás a megszokott célországokba. Friss hírek szerint a környező országok ugyanakkor segíthetnek az ukrán gabona piacra jutásában.

Agrárláz címmel jelentetett meg évértékelő kiadványt a Takarékbank és az MKB Bank. Az évkönyv 2022-es kiadása bemutatja a főbb piai folyamatokat és a háttérben húzódó összefüggésekre is rámutat. A pénzintézetek szakértői mindemellett felvázolják az idei évre vonatkozó várakozásokat, hangsúlyozva, hogy a magyar agrárszektorban az adottságok, a szaktudás és a legjobb gyakorlatok mind rendelkezésre állnak a sikeres alkalmazkodáshoz és a megújuláshoz.

Bár a kialakult helyzet a szántóföldi növények, elsősorban a búza, a kukorica és a napraforgó esetében további drágulást eredményezett, a növénytermesztő gazdaságok azonban így sem lehetnek maradéktalanul elégedettek. A termelési költségeik ugyanis szintén nagyot nőttek, a műtrágyát háromszoros áron tudják megvásárolni. Ennek oka, hogy rendkívüli mértékben megemelkedett a földgáz ára, ami több helyen a műtrágyagyárak leállásához vezetett.

A legnehezebb helyzetben azonban így is az állati termékpályák szereplői vannak. A Takarékbank és az MKB Bank elemzői szerint az év elején ugyan elindultak felfelé az árak, az eddig elért drágulás azonban csupán a múlt évi megnövekedett takarmányárakat fedezi, a termelési költségek idei változását még nem tudta lekövetni az élő állat és az állati termékek ára. 

– Az élő állat és az állati termékek átvételi ára 25–40 százalékkal nőtt, ez az emelkedés azonban a takarmányárak tavalyi emelkedésének beárazását jelenti, a jelenleg tapasztalható energiaár-robbanás hatását jövedelmi szinten még nem fedezi – hívták fel a figyelmet a szakértők.

 


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Nagy Norbert)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.