Válságállóak a kelet-közép-európai gazdaságok

Régiónk gazdaságai jól vészelték át a Covid-válságot, és eddig a háborús válságban is ellenállónak bizonyulnak, leginkább az erős 2021-es évnek köszönhetően. Kedvező forgatókönyv esetén a gazdasági fellendülés folytatódhatott volna. A háború azonban mindent megváltoztatott: nem csak az európai béke vált kérdésessé, hanem az olyan alapvető tényezők is, mint az energia- és élelmiszer-biztonság. Továbbra is arra számítunk, hogy a régió gazdaságai növekedni fognak, ám lényegesen gyengébb ütemben – áll az Erste-csoport legfrissebb elemzésében.

Magyar Nemzet
2022. 04. 29. 9:29
Német infláció
Gasoline prices in Kiel Fotó: FRANK MOLTER/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Kelet-Közép-Európában és Ausztriában robusztus maradt a gazdasági növekedés az idei első negyedévben, a régió és egész Európa növekedési kilátásai éves viszonylatban romlottak. 

Az infláció szintje várhatóan magas marad a kelet-közép-európai régióban 

– állapította meg pénteken közzétett legújabb elemzésében az Erste-csoport, amely felidézi, hogy az ukrajnai háború előtt a kelet-közép-európai gazdaságok dinamikusan lábaltak ki a járvány okozta visszaesésből. 

A háború – amellett, hogy humanitárius katasztrófát idézett elő – két éven belül a második gazdaságromboló válságeseménynek bizonyul.

Az elemzők megállapítják, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent Oroszország kelet-közép-európai gazdaságok exportpiacaként jegyzett gazdasági szerepe, így ma már a régió legtöbb országában nem szerepel a tíz legjelentősebb kereskedelmi partner között. 

Ugyanakkor 

a legtöbb ország – elsősorban Ausztria, Csehország és Szlovákia – továbbra is függ az orosz energiahordozók, elsősorban a földgáz importjától.

Az inflációs ráták nőnek, főként az emelkedő energia- és élelmiszerárak miatt. Ez hatással lesz a vásárlóerőre és a gazdasági növekedésre is – mutat rá az Erste-csoport, amely Ausztriában 5,5 százalékos inflációt vár 2022-re, míg a legtöbb kelet-közép-európai országban akár két számjegyű is lehet a fogyasztói árindex emelkedése, például Csehországban, ahol 11,7 százalékot várnak. 

Összességében 

az Erste-csoport átlagosan 3 százalék körüli GDP-növekedést vár a piacain 2022-ben,

tekintettel arra is, hogy a háború kereskedelemre gyakorolt hatása tovább fokozza az ellátási láncokban már amúgy is jelentkező fennakadásokat, illetve hogy az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók az európai gazdaságok teljesítményére is rányomják bélyegüket. Ezzel együtt arra számítanak, hogy a továbbra is magas rendelésállományoknak köszönhetően 2022-t is növekedés jellemzi majd, bár gyengébb ütemben.

 

Borítókép: Az üzemanyagárak is függnek a háborús helyzettől. (Fotó: Frank Molter/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.