Harcban áll a világ az inflációval

A német lakosság még az orosz–ukrán háborúnál és a koronavírus-járványnál is nyugtalanítóbbnak tartja a fogyasztói árak emelkedését. Több országban évtizedes csúcsokat dönt az infláció mértéke. Az Orbán-kormány számos területen vezetett be olyan intézkedéseket, amelyek fékezik a drágulást.

2022. 05. 24. 7:30
null
Ár Stop Élelmiszer termékek Illusztráció 20220201 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész világ küzd a magas inflációval, amely nem csak Magyarországon okoz gondot. Áprilisban több uniós tagállamban már két számjegyű értékkel szembesülhettek a fogyasztók és a kormányok. A sorból kiemelkedik Észtország, ahol a mutató meghaladta a 19 százalékot. Két számjegyű volt az infláció Litvániában, Csehországban, Lettországban, Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban, Hollandiában és Szlovákiában is. Magyarországon az előző hónapban 9,5 százalék volt az érték. Áprilisban az Európai Unió éves inflációja 8,1 százalék volt, szemben a márciusi 7,8 százalékkal.

A fogyasztói árak nagymértékű emelkedése aggasztja leginkább a német lakosságot. Olyannyira, hogy még az orosz–ukrán háborúnál és a koronavírus-járványnál is nagyobb problémának tartják. 

Az országban áprilisban 7,4 százalékkal emelkedtek éves szinten az árak, ez negyven éve a legmagasabb adatnak számít. A német nagykereskedelmi árak 23,8 százalékkal nőttek, ez a nyilvántartások 1962-es kezdete óta a legnagyobb mértékű gyorsulás.

A briteket is megviseli a jelenlegi helyzet, a Bank of England vezetője is elismerte, hogy az infláció messze a célérték felett jár. Szerinte azonban az emelkedés nyolcvan százalékát az energiahordozók és a külkereskedelemben forgalmazott egyéb áruk drágulása okozta. Azaz nem hazai, hanem globális tényezők állnak a háttérben, amelyekre a monetáris politikának nincs befolyása.

Az Amerikai Egyesült Államokban az éves inflációs ráta áprilisban 8,3 százalékra lassult a márciusi 8,5 százalékos 41 éves csúcsról, de ez elmaradt a 8,1 százalékos piaci előrejelzéstől.
A kormányzatok és a jegybankok most azon dolgoznak, hogy kezeljék a helyzetet. Az Orbán-kormány több intézkedést is hozott, amelyeknek eredményét az új konvergenciaprogram foglalja össze. A dokumentum rögzíti, hogy 2021 második felében Európa-szerte a korábbi időszak többszörösére emelkedtek az energiaár-jegyzések, amit a spekuláció is fűtött. A drágulás számos más termék árába begyűrűződött, ennek a legszembetűnőbb példája az élelmiszerek esetében érhető tetten. A magyar kormány lépett annak érdekében, hogy megvédje a háztartásokat az elszabaduló áraktól és a piaci spekuláció káros hatásaitól.

 

Így például 2021. november 15-én lépett hatályba az a szabályozás, amely 480 forintban maximalizálta a nem prémium benzin és a gázolaj árát. A megszabott korlát nélkül érdemben magasabb lett volna az ár az elmúlt időszakban. 

Márciusban már hatszáz forint feletti átlagárral szembesültek volna az autósok, de áprilisban is hasonló lett volna a helyzet – ismerteti a konvergenciaprogram. Mindez mintegy 1,5 százalékpontnyi pluszinflációtól mentesítette a háztartásokat.
Egyes élelmiszerek esetében 2022. február 1-jei hatállyal vezette be a kabinet az árstopot, amely az október 15-i szinten maximalizálta hét alapvető élelmiszer, a sertéscomb, a csirkemell és far-hát, az étolaj, a tej, a cukor, valamint a liszt árát. Az intézkedés mintegy 0,5 százalékponttal mérsékelte a fogyasztói árszintet.

Érdemes kiemelni a rezsicsökkentést is, amelynek keretében 2013 és 2014 között a kormány három lépcsőben mérsékelte a lakossági gáz és a villamos energia árát huszonöt százalékkal, míg a távhő árát huszonhárom százalékkal. 

Az EU-ban legalacsonyabbnak számító hazai árak még a kedvezőnek számító pozsonyi, illetve varsói fogyasztói díjakkal összevetve is legalább három százalékpontos inflációs előnyt biztosítanak.
– Összességében az Orbán-kabinet inflációt fékező intézkedései mintegy öt százalékponttal mérséklik az áremelkedés mértékét. A kormány a felsoroltakon túl az elmúlt években más területeken is mérsékelte a fogyasztói árakat. Példaként említhető a szabályozott gyógyszerek piacán bevezetett vaklicit, a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel és az ingyenes tankönyvek biztosítása – olvasható a konvergenciaprogramban.

 

Borítókép: Magyarországon mintegy 0,5 százalékponttal mérsékelte az árakat az élelmiszerárstop (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.