időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Újabb szelektívhulladék-kategóriát vezethetnek be

Köpöncei Csilla
2022.05.27. 19:30 2022.05.27. 19:31
Újabb szelektívhulladék-kategóriát vezethetnek be

A csomagolóanyagok és a zöldhulladék után hamarosan a megmaradt élelmiszert is szelektíven gyűjthetjük. Agatics Roland, a DTkH Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint erre belátható időn belül sor kerülhet, hiszen az Európai Unió irányelve szerint a tagállamoknak 2023. december 31-ig egyebek mellett biztosítaniuk kell, hogy a háztartások szelektíven gyűjtsék az élelmiszer-hulladékokat. 

A fejlett országokban egy főre vetítve 105 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik évente, az Európai Unióban a becsült átlag 92 kilogramm. Hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelünk – mintegy harmadát a háztartásokban. 

Bár ez utóbbi mennyisége a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih adatai alapján 2016 és 2019 között csökkent, éves szinten még így is fejenként majdnem 65 kilogramm élelmiszer-hulladékot termelünk. Ennek java része a kommunális hulladék közé, vagyis válogatatlan formában a lerakókba vagy az égetőkbe kerül. 

Az élelmiszer-hulladékok csökkentése és újbóli feldolgozása érdekében az Amerikai Egyesült Államok két állama, Vermont és Kalifornia már cselekedett. Utóbbiban például idén januártól lépett életbe az az új, az élelmiszer-hulladékok hasznosítását célzó kötelező lakossági program, miszerint a banánhéjak, a csirkecsontok és a maradék zöldségek nem kerülhetnek a kommunális szemetesekbe. Az elkülönítetten gyűjtött élelmiszer-hulladékokból pedig komposztot vagy biogázt készítenek az önkormányzatok.

Ahhoz, hogy a lebomló élelmiszer-hulladékot itthon is szelektíven lehessen gyűjteni, jelentős infrastrukturális fejlesztésekre van szükség. A szemétszállítással foglalkozó társaságoknak új gyűjtőedényeket kell beszerezniük, valamint a gyűjtőjáratokat is át kell alakítaniuk. 

Ezzel párhuzamosan az elkülönítetten gyűjtött élelmiszer-hulladékok feldolgozásának feltételeit is meg kell teremteni hazánkban. – Ezek a befektetések hatványozottan megtérülnek majd, mivel az intézkedéseknek köszönhetően számottevően csökkenthetjük a környezeti terhelést – emelt ki a hulladékgazdálkodás szakember.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hraskó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.