időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo
A dráguló kamatok miatt még inkább felértékelődtek az elérhető kedvezményes hitellehetőségek

A gyermekesekben lehet az eladók reménye

Pintér
2022.06.23. 19:00
A gyermekesekben lehet az eladók reménye

A bizonytalanabbá váló gazdasági környezet kedvezőtlenül befolyásolja a költözési kedvet, a családtámogatások szerepe megnőtt – derült ki az Ingatlan.com és a Reacty Digital online reprezentatív kutatásából. A felmérés eredményei szerint

a magyarok 12 százaléka tervez lakást vásárolni egy éven belül az egy évvel korábbi 16 százalékos arányhoz képest. Ugyanakkor a gyermekes háztartások 18 százaléka vásárolna lakóingatlant, ami stagnálást jelent a múlt évi 19 százalékkal összevetve.

A gyermektelen válaszadók esetében tíz százalékra csökkent az éven belül vásárlást fontolgatók aránya a tavaly májusi 15 százalékról.

Egyértelműen látszik az óvatosság. A járvány előtti stabil gazdasági kilátásokkal szemben most változékonyabb környezetre, áremelkedésre számítanak sokan, ezért egyelőre inkább kivárnak. Az infláció emelkedése miatt kamatemelési ciklusba kezdett a Magyar Nemzeti Bank, így a lakáshitelek is drágulnak. Már az év elején számítani lehetett arra, hogy a kedvezményes kamatozású, támogatott lakáshitelek szerepe felértékelődik. Ezzel is magyarázható, hogy a gyermekesek körében a lakásvásárlási kedv alig változott

– értékelte a felmérés eredményeit Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője.

Mindeközben az egy évvel korábbi 13 százalékról 17 százalékra nőtt a befektetési céllal vásárlást tervezők aránya. – Az elmúlt hónapokban lendületesen emelkedtek a bérleti díjak a kínálati piacon, sokan ráadásul bizonytalan gazdasági időszakban is biztonságos befektetési menedéknek tartják az ingatlant – jegyezte meg Balogh László.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.