A gyermekesekben lehet az eladók reménye

Megnőtt a családtámogatások, illetve a kedvezményes hitelek szerepe a lakásvásárlásban.

Pintér
2022. 06. 23. 19:00
null
Budapest, 2016. szeptember 24. Egy költöztető egy polcot visz a hátán a VIII. kerületi Szigony utcai lakótelepen 2016. szeptember 24-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizonytalanabbá váló gazdasági környezet kedvezőtlenül befolyásolja a költözési kedvet, a családtámogatások szerepe megnőtt – derült ki az Ingatlan.com és a Reacty Digital online reprezentatív kutatásából. A felmérés eredményei szerint

a magyarok 12 százaléka tervez lakást vásárolni egy éven belül az egy évvel korábbi 16 százalékos arányhoz képest. Ugyanakkor a gyermekes háztartások 18 százaléka vásárolna lakóingatlant, ami stagnálást jelent a múlt évi 19 százalékkal összevetve.

A gyermektelen válaszadók esetében tíz százalékra csökkent az éven belül vásárlást fontolgatók aránya a tavaly májusi 15 százalékról.

Egyértelműen látszik az óvatosság. A járvány előtti stabil gazdasági kilátásokkal szemben most változékonyabb környezetre, áremelkedésre számítanak sokan, ezért egyelőre inkább kivárnak. Az infláció emelkedése miatt kamatemelési ciklusba kezdett a Magyar Nemzeti Bank, így a lakáshitelek is drágulnak. Már az év elején számítani lehetett arra, hogy a kedvezményes kamatozású, támogatott lakáshitelek szerepe felértékelődik. Ezzel is magyarázható, hogy a gyermekesek körében a lakásvásárlási kedv alig változott

– értékelte a felmérés eredményeit Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője.

Mindeközben az egy évvel korábbi 13 százalékról 17 százalékra nőtt a befektetési céllal vásárlást tervezők aránya. – Az elmúlt hónapokban lendületesen emelkedtek a bérleti díjak a kínálati piacon, sokan ráadásul bizonytalan gazdasági időszakban is biztonságos befektetési menedéknek tartják az ingatlant – jegyezte meg Balogh László.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.