KSH: 475 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány áprilisban

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 8,9 százalékkal, az importoldalon 10 százalékkal csökkent.

Magyar Nemzet
2022. 06. 08. 9:06
null
2022.02.10. Budapest E-kamion Kigördült Magyarország első elektromos meghajtású konténerszállító kamionja a METRANS csepeli vasúti termináljáról. Fotó: Kurucz Árpád (KA) MAgyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén áprilisban az export euróban számított értéke 12 százalékkal, az importé 21 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 812 millió euróval romlott – közölte első becslése alapján Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 8,9 százalékkal, az importoldalon 10 százalékkal csökkent.

A várakozásoknál kisebb, 475 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben áprilisban a márciusi 708 millió euró deficitet követően. Az ipari termelés és az ipari árak növekedésének köszönhetően 12,1 százalékkal nőtt az export euróértéke, ugyanakkor az erőteljes belső kereslet és a drámaian dráguló nyersanyagok és energiaárak miatt 21,1 százalékkal nőtt az import euróértéke. Ennek megfelelően a külkereskedelmi egyenleg 813 millió euróval romlott az egy évvel ezelőtti 338 millió euró többlethez képest. Az első négy hónapban 13,8 százalékkal nőtt az export, míg 27,1 százalékkal az import euróértéke, ennek megfelelően 4463 millió euróval romlott a külkereskedelmi egyenleg, így 1544 millió euró hiányt mutatott az egy évvel ezelőtti 2919 millió euró többlettel szemben – részletezte az adatokat Suppan Gergely. 

A Magyar Bankholding vezető elemzője elmondta: Az orosz-ukrán háború érdemben felülírta a külkereskedelmi kilátásokat. Az energiahordozók és más nyersanyagok árainak drasztikus emelkedése szignifikánsan rontja a cserearányokat, amit csak kismértékben ellensúlyozhat a gabonaárak megugrása. Az Oroszország elleni szankciók és ellenszankciók, valamint az ukrajnai háborús helyzet miatt visszaesik az oda irányuló export, bár ennek nagy részét más piacokra lehet irányítani. A beszállítói láncok megszakadása miatt fennakadások lehetnek az ipari termelésben és az exportban. Összességében tehát jelentősen rontja a külkereskedelmi egyenleget. Az exportpiaci kilátásokat pedig az energia- és élelmiszerárak által vezérelt meredek infláció miatt a külpiacainkon csökkenő reáljövedelmek és vásárlóerő is ronthatja.

A beruházások és a fogyasztás élénkülésével a külkereskedelmi egyenleg további romlására számítunk a következő hónapokban is, azonban az ellátási problémák, a chiphiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése miatt a második félévben már stabilizálódhat a külkereskedelmi egyenleg. A háború miatt azonban idén hiányba fordulhat a külkereskedelem a tavalyi 1,9 milliárd euró többlet után 

– jelezte Suppan Gergely.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.