Tökéletesnek bizonyult a devizakötvény-kibocsátás időzítése

Nem várható változás a MÁP Plusz kamatfeltételeiben, népszerűvé váltak az inflációkövető állampapírok, és ha tetőzik az infláció, akár hatalmas tőkebeáramlás is történhet Közép-Európában. Minderről Kurali Zoltán, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója beszélt a VG-nek adott interjújában.

Forrás: Vg.hu2022. 06. 22. 9:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyre nehezebbé váló államadósság-kezeléssel kapcsolatban Kurali Zoltán elmondta, hogy „kevesebb mint kilenc hónap alatt a hozamgörbék az elmúlt kilenc-tíz év teljes hozamcsökkenését lenullázták. Aki megvett szeptemberben egy tízéves német állampapírt, akkor még negatív hozam mellett, az azóta közel húszszázalékos árfolyamcsökkenést szenvedne, ha most el kellene adnia”.

A VG feltette a kérdést, hogy ilyen romlás után miért volt érdemes az idén korán kijönni a magyar devizakötvényekkel? Az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója válaszában kifejtette:

Egyszer nagy összegben a piacra lépni azért jó, mert így a befektetők azt látják, hogy ennyi van, ezt kell megemészteni, mert jó darabig nem lesz több.

Most mi euróban meg dollárban megléptük, amit akartunk, összesen hárommilliárd dollárt és 750 millió eurót bocsátottunk ki, valamint visszavásároltunk közel 1,2 milliárd dollárnyi rövid kötvényt. Az idén már nem kell euróban és dollárban kibocsátanunk. Látva az elmúlt napok eseményeit, a hozamemelkedést és a tőzsdei árfolyamzuhanást, a piac példátlanul gyorsan visszaigazolta, hogy helyes döntést hoztunk.


Arról a kritikáról, miszerint túl drága volt a tranzakció, a vezérigazgató így nyilatkozott:

– Amikor ennyit veszítenek az intézményi befektetők akár egy sima állampapíron, háború dúl a szomszédban, és stagflációs félelmek vannak, akkor nem várhatjuk, hogy a befektetők könyörögjenek, hogy kérnénk szépen még papírt. Ilyenkor a kibocsátóknak fizetniük kell, és fizetnek is. Tavaly szeptemberben, teljesen más környezetben, de hasonlóan jó időzítéssel léptünk a piacra, még alacsony hozamszinteken. Akkor nem fizettünk új kibocsátási prémiumot. Most fizettünk a piac fölött mintegy negyvenbázispontot – miután 55-tel indult, de tudtuk szűkíteni –, egyszerűen azért, mert most ilyen a piac.

A lakossági állampapírok vásárlói számára jó hírekkel szolgált az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója:

Ha egy intézményi befektető megvett egy fix kamatozású intézményi állampapírt, árfolyamveszteséget szenvedhet el, ha el kell azt adnia. A lakossági befektetőket azonban nem érinti ez a típusú árfolyamkockázat. Ha el akarják adni a terméket lejárat előtt, nekik nincs piaci jellegű árfolyamkockázatuk.

Ez egyedi dolog és nagyon erős biztonsági tényező, egyben a lakossági állampapírprogram hatalmas előnye a lakossági befektetők szempontjából. Ami változott, hogy felmentek a hozamok, és innentől a fix kamatozású MÁP Plusz nem annyira vonzó, bár a banki betétekhez képest még mindig az.

Kurali Zoltán arról is beszámolt a VG-nek, hogy „az ügyfelek száma  jelentősen megnőtt , a babakötvénnyel együtt már több mint egymillió olyan értékpapírszámla van a bankoknál és a kincstárnál, amelyeken lakossági állampapírok vannak. Szeretnénk, hogy még minél többen jöjjenek. Nekünk a sok kicsi befektető sokkal értékesebb, mint a kevés nagy.”

A teljes államadósságon belül a lakossági termékek aránya 23 százalék, ez a világon a második legmagasabb arány. Olyan irányban kell továbbmennünk, hogy a termékpaletta minden befektetési élethelyzetre legyen jó, emellett olcsó és egyszerű legyen a hozzáférés.

A GDP-arányos államadósság-csökkenésében okozott döccenőt az elmúlt néhány rendhagyó év. Kurali Zoltán szerint

a kormány nagyon határozott üzenetet fogalmazott meg a költségvetést illetően: a háború ellenére tartja a konvergenciaprogramban szereplő hiánypályát. Semmi okom kételkedni abban, hogy a GDP-arányos adósság csökkenni fog.

A teljes interjú ITT olvasható el.

Borítókép: Kurali Zoltán (Fotó: VG)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.