Az oroszok jelezték, hogy mitől függ a gázszállítások újraindítása

Az Északi Áramlat működéséhez szükséges turbina várhatóan három nappal a vezeték karbantartásának tervezett befejezése után érkezik meg a felhasználási helyére.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2022. 07. 18. 12:36
PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2022. május 31. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tanácskozik Alekszandr Brecsalovval, az oroszországi Udmurtföld vezezõjével a Moszkva melletti rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. május 31-én. Az elõzõ napon az EU-tagállamok megállapodtak az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, ezzel gyakorolva nyomást Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében. A tilalom egyelõre nem terjed ki a csõvezetéken szállított nyersolajra. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel Fotó: Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karbantartási okokból jelenleg nem fogad Németország földgázt az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül. A helyzetet csak rontotta, hogy az egyik fő turbinát meg kellett javítani, amit csak külföldön tudnak, de ez sem ment zökkenőmentesen. Hétfőn az orosz Kommerszant azt írta, Kanada repülőgépen elküldte a hét végén Németországba a turbinát, miután befejezték rajta a javítást – ismertette a Mandiner.hu.

A Kommerszant adatai szerint még legalább egy hét kell, mire a berendezés Oroszországba jut, de nagyban függ az érkezés dátuma a határellenőrzés gyorsaságától. A turbinát hajóval, majd szárazföldön először Helsinkibe viszik, és várhatóan csak július 24-én érkezik meg a felhasználási helyére, a portovajai kompresszorállomásra, három nappal a vezeték karbantartásának tervezett befejezése után. Ráadásul további három-négy napos előkészületek szükségesek a turbina munkába állításához is.

A Gazprom a múlt héten szólt a turbinát gyártó Siemensnek, hogy igyekezzenek elkészíteni a papírokat, amelyek a kanadai és az európai uniós szankciós szabályozás figyelembevételével lehetővé teszik, hogy az Északi Áramlat 1. számára létfontosságú portovajai kompresszorállomás gázturbináját kivigyék Oroszországba.

Mivel ezek csak akadozva érkeznek, egyáltalán nem biztos, hogy a korábban tervezett időpontban újra tud indulni a gázszállítás a vezetéken keresztül. A késedelem még magasabbra nyomja az amúgy is méregdrága földgáz árát, az Északi Áramlat 1. vezetéken kapja Németország a gázszállítmányának 58 százalékát.

Vlagyimir Putyin közben bejelentette, nagyban függ a nyugati országok intézkedéseitől és viselkedésétől, újraindítják-e a szállítást a vezetéken. A karbantartás múlt heti megkezdése előtt sem a kellő mennyiségű gázt kapta Berlin, a jelentések szerint hatvan százalékkal kevesebb nyersanyagot kaptak a vezetéken.

Németországban rekordmagas gázárakra készülnek, ráadásul a kontinensen szokatlanul nagy forróság, ami a tájékoztatás szerint csak növeli a fogyasztást és ezzel az árakat. Az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén a pénteki 8,8, százalékos zuhanás után hétfőn délelőtt 3,3, százalékkal, megawattóránként 164,75 euróra ugrott a gáz ára. A meleg nyárnak azonban pozitív hatása is van: a Bloomberg beszámolója szerint Németországban rekordmennyiségű energiát termeltek napelemekkel, és ezt kedden várhatóan még túl is szárnyalják – írta a Mandiner.hu.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.