Orbán Balázs: Az európai energiaválság megélhetési válsággal fenyegeti a középosztályt

Az angol szóhasználatban a cost of living crisis kifejezés azt jelenti, hogy az emberek jóléti színvonala az árak emelkedése és a jövedelmük stagnálása vagy csökkenése miatt romlik, ami végső soron egy lefelé tartó spirálban elmélyítheti a gazdaság mélyrepülését – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója.

Forrás: Facebook / Orbán Balázs2022. 07. 09. 15:11
null
Fotó: Nagy Mihaly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: „S ha ráadásul ez a folyamat a fogyasztásával a gazdasági növekedést egyébként jelentősen támogató középső jövedelmi csoportokat is eléri, akkor számottevően megnő a recesszió esélye. Most a háborús infláció és főként az elszálló energiaárak nyomán – ha nem is tankönyvi példa szerint – valami hasonló van kialakulóban Európa nyugati felén.”

Az eurózónában ugyanis egy év alatt 42 százalékkal emelkedtek az energiaárak. A gázolaj literenkénti ára Franciaországban több mint negyedével, Olaszországban ötödével nőtt fél év alatt, s a dízelért Németországban 27 százalékkal, Hollandiában pedig majdnem harmadával kell most többet fizetni, mint januárban

– húzta alá bejegyzésében a politikus.

Ezeknek a tételeknek az áremelkedése pedig különösen a középosztályt érinti, mivel ez a csoport, ahol mind az otthon használt energia, mind a közlekedésre fordított kiadások relatíve fontosak a rendelkezésre álló jövedelem hányadában. (A tehetősebbek arányaiban kevesebbet fizetnek, az alsóbb csoportok pedig személyautó helyett inkább a tömegközlekedést használják). S mindez jól látszik azon, hogy egyes mérések szerint Németországban az energiaszegénység kockázatának kitettek aránya kétszeresére nőtt az alsó középosztály körében, Nagy-Britanniában pedig a megélhetési költségek előteremtése kétszer több középosztálybeli háztartásnak okozhat gondot – írta Orbán Balázs hivatalos Facebook-oldalán.

Kiemelte: eközben Hollandiából olyan hírek érkeznek, hogy Mark Rutte kormánya az állattenyésztő gazdaságok harmadának bezárásával akarja csökkenteni a károsanyag-kibocsátást – amivel rengeteg ember munkahelye szűnne meg egy így is mélyülő válság közepén.

„Mi olyan stratégiát folytatunk Magyarországon, amely hatékony eszközökkel védi a magyar családokat a háborús áremelkedéssel szemben: a rezsicsökkentés és az egyes élelmiszerekre kivetett ársapka az alacsonyabb jövedelműeknek, a benzinárstop pedig a középosztálynak nyújt segítséget. S célul tűztük ki azt is, hogy megvédjük a teljes foglalkoztatottságot és a bérek értékét, hogy a magyar emberek életszínvonala ne romoljon!” – húzta alá.

A Facebook-bejegyzést ITT tekintheti meg.

Borítókép: Orbán Balázs (Forrás: magyarepitok.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.