Egyre nagyobb a baj Hollandiában a növekvő energiaárak miatt

A kormány támogatási csomagot tervez a családoknak, de tőlük és a munkáltatóktól is elvárják, hogy kivegyék a részüket a válság kezeléséből. Dániában is takarékoskodásra szólították fel az embereket. Az egyik áramszolgáltatónál például felfüggesztették a fix áras szerződéseket, mert nem tudják tartani az előre meghatározott díjakat – közölte az M1 Híradó.

Forrás: Hirado.hu2022. 08. 28. 18:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–  Nagy problémával állunk szemben Hollandiában. Minden harmadik család megélhetési nehézségekkel küzd – mondta a múlt héten a szociális ügyekért és foglalkoztatásért felelős miniszter. Szerinte a kormánynak ki kell dolgoznia egy támogatási csomagot a növekvő energiaárak miatt. Hollandiában az infláció már júliusban meghaladta a tíz százalékot.

A gáz ára, a lakások bérleti díja, minden egyre drágább lesz, de a fizetések nem nőnek

– panaszolta egy férfi.

A hágai vezetés is részben a munkáltatóktól várja a megoldást, mert látnak lehetőséget a bérek emelésére. A miniszterelnök szerint azonban az állampolgároknak is ki kell venniük a részüket a válságkezelésből. A kormányfő olyan intézkedéseket ígért, amelyekkel a hollandok a lehető legkevesebb energiát használják fel. Hozzátette, hogy telente akár a következő tíz évben is nehézségekkel szembesülhetnek.

 

Hollandiában már most csaknem egymillió ember él a szegénységi küszöb alatt, az év végéig pedig ez a szám további kétszázezerrel nőhet. A gazdasági szakemberek úgy számolnak, hogy a háztartások vásárlóereje jelentősen csökken, ami visszaveti a fogyasztást.

 

Arjan Vliegenthart elemző szerint „azt látjuk, hogy az emberek már a legszükségesebb kiadásaikat is csökkentik. Lemondják például a szabadságokat. Az egészséges ételeket kevésbé egészségesek váltják fel, amelyek sajnos olcsóbbak. Sőt olyanok is vannak, akik már nem esznek meleg ételt” – magyarázta egy pénzügyi elemző – írja a Híradó.hu.

A dánokat is visszafogja a drágulás. Egy organikus zöldségek és gyümölcsök értékesítésével foglalkozó cég vezetője szerint az elmúlt hónapokban néha ki kellett dobniuk egyes termékeket, mert senki nem vette meg. Jens Nannerup a GASA Odense Fruit and Vegetables vezérigazgatója elmondta: – Megszoktuk, hogy előre tervezhetünk, mert előre tudtuk jelezni a vásárlói szokásokat. Ez az év azonban nagy meglepetéseket tartogat számunkra.

Míg a fogyasztók egyre inkább az olcsóbb termékeket választják, addig a vállalatok költségei egyre nőnek a magasabb energiaárak miatt. Az egyik áramszolgáltató augusztustól megszüntette a fix áras szerződéseket, vagyis azoknak a fogyasztóknak is emelik a díjakat, akikkel konkrét összegben állapodtak meg.

Dániában nemcsak a villany, de a gáz ára is megduplázódott egy év alatt.

A kormány takarékoskodásra szólította fel az embereket az energiaválság miatt. Például arra, hogy zuhanyozzanak rövidebb ideig, a ruhát ne szárítógépben szárítsák, és ha tehetik, cseréljék energiatakarékosabbra a régi háztartási eszközeiket.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Magasfeszültségű vezetékek Németországban (Fotó: Federico Gambarini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.