Sebészeti robotokban használják a volfrámszálat

A Da Vinci sebészrobotrendszert világszerte használják, hatezernél is több működik belőle

Vg.hu
2022. 10. 31. 17:17
Budapest, 2022. június 8. Da Vinci robottal végzett robotasszisztált műtét az Országos Onkológiai Intézetben 2022. június 8-án. Túl vannak a századik robotsebészeti beavatkozáson az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szakemberei, az új robotsebészeti szimulátorral pedig elindulhat az oktatási, képzési program is. A robotasszisztált műtétek során a beavatkozás sokkal precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja. A robottal végzett műtét ideje lerövidül, az operáció után a beteg hamarabb felépül, kevesebb a kórházban töltött idő. MTI/Soós Lajos Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tungsram gyáraiban a csődvédelem idején is zajlanak a fejlesztések, például a Hajdúböszörményben kidolgozott technológia révén az eddig a hagyományos izzólámpában használt volfrámszál már a robotsebészetben játszik fontos szerepet – írja a Vg.hu. A gazdasági hírportál cikke szerint a Tungsramnak is szerepe volt abban, hogy az idén májusban munkába állhatott a Semmelweis Egyetem klinikáján az egyetem immár saját robotsebészeti műszere, amellyel az első napokban három műtétet is végrehajtottak. 

A Da Vinci Xi rendszerrel januárban végeztek először beavatkozást. A robotsebészeti eszközökkel komplex műtétek is végezhetők.

Jörg Bauer, a Tungrsam Zrt. vezérigazgatója cége jövőjét éppen a volfrámszálhoz hasonló sikersztorikban látja – fejtette ki a Vg.hu-nak. Mint fogalmazott: „A múltban megismert anyagokat, képességeket jövőbiztos iparágakban hasznosíthatjuk, ha a közelgő csődegyezségi tárgyaláson sikerül megállapodni a hitelezők többségével, és tovább folytathatjuk a vállalat átalakítását fenntartható irányba”. 

A cikk szerint a Da Vinci sebészrobotrendszert világszerte használják, hatezernél is több működik belőle, és 1,2 millió beavatkozást hajtottak már végre ezek segítségével. 

A rendszer robotkarjait egy irányítópulton keresztül kezelhetik az orvosok, ahol 3D-s videórendszer és felnagyított, nagy felbontású kép segítségével látják a műtéti területet. A robotkarok segítik a sebészeti eszközök egészen finom, precíz kezelését, olyan bonyolultabb eljárások is végezhetők velük, amelyek hagyományos műtéti eljárásokkal vagy laparoszkópos megoldással nem.

Mint Bánhidi Viktor, a Tungsram hajdúböszörményi és budapesti gyárának igazgatója felidézi, a volfrámból, ebből a hihetetlenül kemény fémből készült huzalt a világ fényforrásiparágában 1906-tól használják izzószálként. Mivel a hagyományos izzók mára visszaszorultak, a Tungsram új irányokat választott a volfrámszálak fejlesztésének, például a fenti robottechnikát, azon belül is az orvosieszköz-alkatrészeket.

Szakemberei két év alatt dolgozták ki egy olyan volfrámszál anyagát és gyártástechnológiáját, amely megfelel a legszigorúbb orvosi technikai előírásoknak is. Az FDA, az USA Élelmiszer és Gyógyszer-ellenőrzési Hatósága is validálta a terméket, amelyből több százezer kilométernyi mennyiséget szállítanak vevőkhöz, elsősorban az Egyesült Államokba.

 
 Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.