Átléphetetlen vörös vonalak

Hiába próbálja a balliberális oldal hitelteleníteni a kormány politikáját, az ország vezetése következetesen képviselte hazánk érdekeit az uniós szankciók kivetésekor. A kivívott mentességek jelentősen hozzájárulnak az energiaellátás biztonságához. Az orosz nukleáris technológiák esetleges embargója szintén vörös vonalat jelent Magyarország szempontjából.

2022. 11. 08. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírek szerint az Európai Bizottság szigorítani kívánja az Oroszország ellen bevezetett intézkedéseket. Az újabb csomagba bekerülhetnek a nukleáris technológiák is. Az Orbán-kormány több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy Európa saját magát gyengíti az orosz energiaforrások blokkolásával. A kérdésben elindított egy nemzeti konzultációt is, amelyben kikéri az emberek véleményét az országot és a családokat alapvetően érintő lépésekről. A balliberális oldal ezt hevesen támadja, van olyan párt, amelyik azért gyűjti be az íveket, hogy azokból gyújtóst csináljon. Eközben pedig azzal vádolják kormányt, hogy maga is megszavazta a szankciókat. Ez utóbbi kapcsán azonban a lényeget igyekeznek elhallgatni.

Orbán Viktor miniszterelnök már kezdetben világossá tette, hogy nem tartja eredményesnek a szankciós politikát, de az Európai Unió egységes fellépését nem akadályozza meg hazánk.

Ugyanakkor olyan lépésekhez nem adjuk, ahogy nem is adtuk a támogatásunkat, amelyek szemben állnak a magyar érdekekkel. Így például nem járulunk hozzá az energiabiztonságot veszélyeztető intézkedésekhez.

Jól példázza ezt az olajembargó ügye. A háború kirobbanása után még egyetértés volt abban, hogy a szankciók nem terjednek majd ki az energiá­ra. Ennek ellenére Brüsszelben a nyár elején arról döntöttek, hogy megtiltják az Oroszországból érkező olaj és olajtermékek importját. Magyarország azonban mentességet harcolt ki, mert az orosz nyersolaj kiváltásához évekre és több száz milliárd forintos beruházásra lenne szükség.

– Az uniós csúcs nyertese Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt, aki történetesen kedden töltötte be az 59. életévét, és most nagy ajándékkal térhet haza Budapestre. Sikeresen biztosította Magyarországnak a kivételt, miután majdnem egy hónapig feltartotta az Európai Unió hatodik ­szankciós csomagját – írta akkor a brüsszeli Politico.

 

Olyan megállapodás született, amely rögzítette, hogy azok az országok, amelyek az olajat csővezetéken keresztül kapják, továbbra is a jelenlegi formában folytathatják a gazdálkodásukat.

A legutóbbi, októberi európai uniós csúcstalálkozó is úgy ért véget, hogy a kormány ismét sikeresen kiállt az ország érdekei mellett.

– A gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását; hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit – jelentette be a miniszterelnök október 21-én a közösségi oldalán.

 

A kormányfő jelezte, hogy az Európai Bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt hazánkra. Elfogadásuk azzal a következménnyel járt volna, hogy néhány nap alatt leállnak az ide irányuló gázszállítások. Orbán Viktor azt is közölte, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak, így továbbra is nyitva az összes beszerzési lehetőség.

Az orosz nukleáris technológiák esetleges embargója szintén vörös vonalat jelent hazánk szempontjából. – Paks a magyar energiatermelés harmadát biztosítja, a Paks II. beruházás pedig a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését jelentheti, tehát az újabb ­szankciók ellentétesek az ország érdekeivel – hangsúlyozta a hétvégén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ha Brüsszel valóban elmozdulna ebbe az irányba, akkor még az Egyesült Államok intézkedéseinél is messzebbre menne. Amerika energiaembargója ugyanis nem terjed ki az atomenergiára, miután a tengerentúli ország is az oroszoktól szerzi be a fűtőelemeket.

Borítókép: Az októberi EU-s csúcstalálkozón is sikeresen állt ki a magyar kormány az ország érdekei mellett (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.