időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Megindult az utolsó roham a dízelolajért

Forrás: Vg.hu
2022.11.21. 13:11 2022.11.21. 14:52
Megindult az utolsó roham a dízelolajért

Az orosz gázolaj piaci részesedése 44 százalék Európában.

Decembertől a nyersolaj, február elejétől pedig az olajtermékek behozatala is tilalom alá esik az EU-ban (néhány ország, köztük Magyarország kivétel) – írja a Vg.hu.

Az Amszterdam–Rotterdam–Antwerpen (ARA, az egyik legnagyobb európai tárolórégió) felé irányuló gázolajszállítások november eleje és november 12 között 126 százalékkal, napi 215 ezer hordóval emelkedtek az októberi szintekhez képest – nyilatkozta a Reutersnek Pamela Munger, a Vortexa olajpiaci elemzője. 

Az európai gázolajpiacon az orosz üzemanyag részesedése 44 százalékra nőtt novemberre az októberi 39 százalékról 

– mutatják a Refinitiv adatai. Az ukrajnai háború februári kitörése előtt ez az arány 50 százalék volt, de Oroszország ma is a legnagyobb gázolajszállító a térségben.

Elemzői vélemények szerint az EU-nak napi 500-600 ezer hordónyi dízelellátást kellene biztonságosan megszerveznie annak érdekében, hogy pótolja a jövő év elejétől kieső orosz importot. Alternatív forrás lehet az Egyesült Államok, a Közel-Kelet és India – nyilván jóval magasabb áron – teszi hozzá a Vg.hu.

 

Az ARA tartályaiba érkező üzemanyagot valószínűleg villámgyorsan eladják, miután az egyik legnagyobb európai árutőzsde, az ICE Futures Europe már az európai szankciók hatályba lépése előtt betiltja az alacsony kéntartalmú orosz gázolajra vonatkozó jegyzéseket. 

 

A kereskedőknek már november 30-tól igazolniuk kell, hogy az ARA régió tartályaiba érkező dízel nem Oroszországból érkezik – ezek a készletek várhatóan a januári határidős szállításokra már kifutnak. Ennek piaci hatása azonban nem lesz túl nagy, tavaly januárban például mindössze 70 ezer tonna gázolajat szállítottak le az ICE határidős kontraktusai nyomán.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.