időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Új hitelprogramokkal és a tizenegy pontos akciótervvel küzd a kormány a recesszió ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.07. 20:11 2022.12.07. 20:22
Új hitelprogramokkal és a tizenegy pontos akciótervvel küzd a kormány a recesszió ellen

A kormány tizenegy pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van – hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Nagy Márton azt mondta, nehéz év lesz a következő Európa meghatározó országainak: a német, az olasz és a svéd gazdaság is recesszióba kerül, Magyarországon ugyanakkor lassulás lesz, gazdasági visszaesés nem. Az idei 4,5-5 százalék közötti GDP-növekedést 2023-ban 1-1,5 százalékos növekedés követheti, a jövő évi átlagos infláció pedig ugyan 15 százalékos lehet, de decemberre az ütem 7-8 százalék közelébe lassulhat – sorolta.

Az energiaintenzív kkv-k támogatása, a Széchenyi-kártya-program folytatása, a gyármentő program, a kamatstop kiterjesztése, a nemzeti tőkeholding létrehozása, az agrárvállakozások hitelmoratóriuma, a turisztikai akcióterv, a lakossági és kisvállalati rezsicsökkentés, az élelmiszerárstop és a lakossági kamatstop fenntartása, valamint a diákhitel-kamatstop alkotják az akciótervet – foglalta össze.

Ez védelmi vonalat alakít ki, és nem engedi a recessziót, valamint a hitelezés kiszáradását sem

– hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy a kormány a fejlesztési bankok korábbinál aktívabb közreműködését rendeli el. Az EXIM-nél és az MFB-nél egyaránt 100 milliárdos tőkeemelést hajtanak végre, ezek új hitelprogramokat szolgálnak; az EXIM tőkeemelése 500-600 milliárd forint értékű új hitelprogramot jelent majd 5 százalékos forintkamat és 3,5 százalékos eurókamat mellett, maximum nyolc évig.

Hosszú távon új gazdaságstratégiai modellre van szükség, a geopolitikai feszültségek, az energiaválság ugyanis Magyarország számára olyan kihívást hordoz, amire egy új modell adhat megoldást

– mondta, hozzátéve, hogy a gazdaság tőkevonzó képességeinek erősítését és a hazai ipar és kkv-szektor segítését tűzték ki.

Új globális, közvetlen külföldi tőkebefektetés- (FDI) stratégiát választanak a nemzetközi cégek, ezért a tőkéért harcolni kell, a bevonzás mellett a megtartásra is figyelni kell – mutatott rá. A hazai szektorok védelmét is fontosnak nevezte, ahogy az élelmiszeripar, a vegyipar, a gyógyszergyártás, az építőipari alapanyaggyártás segítése kiemelt – mondta, jelezve: a biztosítási piacra eközben nagyobb figyelmet fordítanak.

Borítókép: Nagy Márton (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.