Félresiklottak az Európai Unió szankciói + videó

A büntetőintézkedések kontraproduktívnak bizonyultak, mert úgy okoztak jelentős terhet az uniónak, hogy Oroszország növelhette az árbevételét.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 01. 11. 12:27
VON DER LEYEN, Ursula
Berlin, 2022. október 25. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Ukrajna háború utáni újjáépítésérõl rendezett konferencián Berlinben 2022. október 25-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vajon hogyan lehetséges az, hogy a média két pólusa teljesen ellentétes képet fest le a szankciók hatásairól?” – tette fel a kérdést a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője megadta a magyarázatot is.  

– Sorra érkeznek az elmúlt év statisztikai adatai, így újra felerősödött a közéleti vita a büntetőintézkedések létjogosultságáról. Meglepő módon már a belga EP-képviselő, Guy Verhofstadt is arról posztolt, hogy a bevezetett kilenc szankciós csomag ellenére nőtt a kereskedelmi forgalom az  Európai Unió és Oroszország között, így – a politikus megfogalmazása szerint – az intézkedések hatása „kevesebb, mint nulla” – ismertette a szakértő. 

Jelezte: a dollármédia természetesen másképpen látja a helyzetet, szerintük Oroszország gázkereskedelme összeomlott, lám-lám, a szankciók működnek.

– Az ellentmondás oka, hogy a két hír eltérő adatokra épít. A szankciópárti szereplők jellemzően a leszállított mennyiségekkel foglalkoznak, amiben valóban jelentős visszaesés volt tapasztalható. Oroszország 2022-ben 45 százalékkal kevesebb gázt exportált, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben a szankciókritikusok figyelembe veszik az árakat is azaz, hogy az oroszok mennyiért tudtak értékesíteni az európai piacon. És mivel a gáz egységára csaknem háromszorosára, a 2021-es 47 eurós szintről átlagosan 137 euróra növekedett 2022-re, a kereskedelmi forgalom – így Oroszország bevételei és Európa költségei – a kisebb leszállított mennyiség mellett is emelkedtek – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér.

A kérdés, hogy melyik adat alapján ítélhetjük meg a szankciók eredményességét. Az üzletágvezető szerint a válasz egyértelmű: a kereskedelmi forgalmat érdemes nézni. A büntetőintézkedések célja, hogy úgy csökkentsék Oroszország bevételeit, hogy nem növelik jelentős mértékben Európa terheit. 

Mivel azonban az unió kitett az orosz energiahordozóknak, a kisebb leszállított mennyiség drasztikusan megemelte az árakat, így a büntetőintézkedések kontraproduktívnak bizonyultak, mert úgy okoztak jelentős terhet az EU-nak, hogy Oroszország képes volt növelni az árbevételét.

– Ezt ráadásul nemcsak Verhofstadt, de az európaiak többsége is világosan látja. A Századvég új kutatásának eredményei alapján még a szankciópárti tagállamokban is többen gondolják úgy, hogy a szankciók elsősorban az uniónak ártanak, mint akik szerint Oroszországnak. Itt lenne az ideje, hogy végre a dollármédia is belássa a nyilvánvalót és a saját narratívájának alátámasztása helyett a valóságról számoljon be. Akármennyi sikerjelentést írhatnak a büntetőintézkedésekről, attól a tények nem fognak megváltozni: a kereskedelmi konfliktus mélyülése ellentétes Európa érdekeivel. Az adatok ezt bizonyítják – tette hozzá a szakértő.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.