Egységes a frontországok álláspontja az ukrán gabonadömpingről

Újabb megoldási javaslatokkal fordulnak Brüsszelhez közös levelükben az Ukrajnával határos országok agrárminiszterei. A tagállamok szerint a vámok ismételt bevezetése és az import korlátozása mellett szükség lenne a tranzit szállítmányok uniós monitoring- és biztosítékrendszerének működtetésére. A helyzet rövid távú kezelése érdekében pedig az érintett országok eladhatatlan gabonakészleteit humanitárius célból kellene felvásárolnia az Európai Uniónak.

2023. 04. 14. 17:30
Corn harvesting on farm in Vinnytsia Region
UKRAINE-CRISIS/ VINNYTSIA REGION, UKRAINE - NOVEMBER 12, 2022 - Corn is shipped to the grain run of the Roksana-K farm, Vinnytsia, west-central Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Oleksandr Lapin / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Oleksandr Lapin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán mezőgazdasági termények vámmentessége korlátozásának szükségességéről egyeztettek az ukrán importtól szenvedő közép-európai tagállamok agrárminiszterei. – Teljes egyetértés van abban, hogy folytatni kell a közös fellépést az Európai Bizottság irányába, mivel uniós szintű eszközök nélkül nem kezelhető ezeknek az országoknak a problémája – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Ukrajnával szomszédos tagállamok agrárminiszterekkel folytatott megbeszélése után.

A tárcavezető jelezte: a búza, kukorica, napraforgó, repce, szója esetében újra korlátozni kell a vámmentességet, és csak a korábban már alkalmazott mennyiségi kvóták keretei közé kellene szorítani az importot. Hazánk a behozatal jelentős mennyisége miatt a kvótarendszert a napraforgómagra is kiterjesztené.

 – Magyarország azt szeretné legalább elérni, hogy ideiglenes kiegészítő vámokat vessenek ki az Európai Unió által az Ukrajnából érkező gabonára abban az esetben, ha a szolidaritási folyosón érkező áru célállomása valamelyik ukrán határmenti tagállam – mutatott rá Nagy István. A miniszter szerint mindezek mellett a kialakult helyzet rövid távú kezelése, a piac mozgásba hozása érdekében azt kérik a frontországok a bizottságtól, hogy az EU humanitárius célból vásárolja fel a határmenti tagállamokban megtermett és az import okozta árcsökkenés miatt eladhatatlan, betárolt gabonát. A tranzitszállítmányokra pedig egy uniós monitoring- és biztosítékrendszer működtetésére lenne szükség.

Nagy István közölte azt is, hogy hazánk újabb, még átfogóbb és szigorúbb vizsgálatokat rendel el az ukrán gabona esetében a határon.

Az újabb megoldási javaslataikat közös levélben küldik el az érintett országok az Európai Bizottságnak, amelyeket a Mezőgazdasági és Halászati Tanács következő ülésén is megvitatnak majd. – Remélem, hogy Brüsszel ezúttal nem tesz majd különbséget a határmenti országok között, hanem elfogadja az együttműködő országok javaslatait, és egy átfogó, illetve egységes megoldást tesz le az asztalra – jegyezte meg a miniszter. Majd hozzátette: szolidárisak vagyunk Ukrajnával kapcsolatban, de a magyar gazdák megélhetését és a magyar mezőgazdaságot nem veszélyeztethetjük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.