Szijjártó Péter grandiózus beruházást adott át

Az acélszerkezeti elemek gyártásával foglalkozó Termelés-Logistic-Centrum Kft. mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása nyomán 80 új munkahely jön létre Litéren – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 05. 26. 16:12
SZIJJÁRTÓ Péter; KOSARAC, Stasa
Budapest, 2023. május 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stasa Kosarac bosznia-hercegovinai külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelõs miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. május 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a német tulajdonú cég üzemének átadásán arról számolt be, hogy a beruházást az állam 2,2 milliárd forinttal támogatta. Tájékoztatása szerint a fém alapanyag és feldolgozási termékek gyártása tavaly nagy rekordot döntött Magyarországon, a mintegy 120 ezer embernek munkát adó ágazat termelési értéke már több mint 4000 milliárd forint.

Beszédében kiemelte, hogy a projekt bizonyítja, hazánk továbbra is vonzó beruházási környezetet tud biztosítani Európában, a cégek számára komoly vonzerőt jelent a kontinens legalacsonyabb adói mellett a politikai stabilitás és a képzett munkaerő is.

 

Hangsúlyozta, hogy korábban példátlan módon három év alatt kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, az ukrajnai háború árát pedig mindenki fizeti, ráadásul az európai uniós szankciók csak tovább súlyosbítják a helyzetet.

– Ezek egyelőre jobban fájnak nekünk, európaiaknak, az Európai Unió gazdaságainak, mint azoknak, akikkel szemben elvileg bevezetésre kerültek – vélekedett.

Aláhúzta, hogy a helyzet a recesszió rémét festette fel, ennek elkerülése volt a kormány legfontosabb feladata az utóbbi években, aminek legjobb módját az újabb és újabb beruházások jelentik.

– Épp ezért mindkét válság esetén a kormány ugyanazt a gazdaságpolitikai választ adta, vagyis minden idők legjelentősebb beruházásösztönzési programjait indítottuk el, mind a világjárvány, mind a háború árnyékában” –közölte.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett inkább annak a megelőzésére összpontosított.

– Az eredmény, azt gondolom, önmagáért beszél, hiszen míg 2022 a világgazdaság egyik fekete éve volt, addig a magyar gazdaságban ez rekordévnek számított –  jelentette ki.

Ennek kapcsán pedig arról számolt be, hogy tavaly a beruházási, a foglalkoztatási és az exportcsúcs is megdőlt. Továbbá kifejtette: idén már most több beruházás érkezett Magyarországra, mint a tavalyi rekordév egészében.

– És a beruházási rekord eredménye, hogy meg tudjuk védeni a munkahelyeket, el tudjuk kerülni a recessziót és a gazdaságot növekedési pályán tudjuk tartani – közölte.

A miniszter hangsúlyozta: 

 

az elmúlt időszak beruházási döntései világosan mutatják, hogy a politikai hangulatkeltés és hisztériakeltés dacára sem kopott meg a német vállalatok bizalma Magyarország iránt.

 

– Magyarországon minden német vállalat számára az egyenlő elbánás elvét biztosítjuk, és örülünk annak, hogy továbbra is a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget – mondta.

Végül rámutatott, hogy az elmúlt kilenc évben 183 nagy német vállalati beruházáshoz adott a magyar kormány jelentős pénzügyi támogatást.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stasa Kosarac bosznia-hercegovinai külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. május 26-án (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.