Elkezdődött a hazai görögdinnye szezonja, igaz, ma még inkább a sátor alatt érett fajtákat viszik a kereskedőkhöz. A héten azonban már a szabadföldiekből is lehet válogatni. Ez utóbbit keresik nagyon a hazai vásárlók.
„A dömping július 20-a környékétől indul” – mondta a TEOL-nak Bognár János szedresi termelő, aki a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének is tagja, és több évtizede foglalkozik dinnyetermesztéssel.
„Van, ahol erőltetik a szabadföldi szedését, mert ezt keresi leginkább a vásárló, de ez nem szerencsés, mert meg kell várni, míg édes, zamatos lesz a dinnye. Hallani, hogy a medgyesegyházi termelők – ezen a környéken foglalkoznak a legtöbben dinnyével – már hordják tonnaszám a nagybani piacra a félig érett gyümölcsöt. Ezzel elveszik a vásárlók kedvét a hazaitól. A másik gond, hogy sajnos sok a lopás, kiállnak illetéktelenek árulni más dinnyéjét a szekszárdi piacon és más helyeken. Mi az egyik hazai üzletlánccal állunk kapcsolatban”
– mondta Bognár János.
Paks, Szedres, Tengelic, Medina, Kajdacs, Fadd és Németkér környékén többen is foglalkoznak dinnyetermesztéssel a vármegyében.
Ha a termelő maga árusítja a dinnyéjét, akkor kilójáért ötszáz forintot kér, a kereskedő hatszáz-hatszázötven forintot, de neki nyilván nem ötszáz forintért adja a gazdálkodó. A sárgadinnye kilója pedig ennél is drágább.
A termesztés költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnyének nincs párja.
A Nébih készített egy összeállítást, melynek segítségével kóstolás nélkül is lehet következtetni a görögdinnye érettségére, minőségére.
A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a halvány vajszín (a világosabb sávoknál). Ne abból következtessünk, hogy milyen a hangja kopogtatáskor. A kongó hang nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma. A rosszul tárolt dinnyét nem érdemes megvenni. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak.
Arra is felhívják a figyelmet, nem jó, ha a tűző napon van a dinnye: az ízek megőrzésének nem kedvező, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben gyorsabbá válik a romlás folyamata. Azt is fontosnak tartja a Nébih, hogy a felezett görögdinnye esetében fontos a higiénia. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen érdemes vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)