Nem elhanyagolható a sportturizmus gazdasági jelentősége

Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság jelentős bevételt hozhat Magyarország számára – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányából.

Magyar Nemzet
2023. 08. 18. 12:40
null
Budapest, 2023. augusztus 16. A drónnal készült felvételen a kivilágított Nemzeti Atlétikai Központ 2023. augusztus 16-án, három nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete elõtt. Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét augusztus 19. és 27. között rendezik. MTI/Máthé Zoltán Fotó: MTI/MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években számos példa mutatta a sport hazai turizmusra gyakorolt pozitív hatását, a Forma–1 Magyar Nagydíj pedig kiemelkedő jelentőséggel bír a hazai idegenforgalom szempontjából. Az idén 2032-ig meghosszabbított magyar nagydíjon rekordszámú, 150 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ha pedig a 2022-es vizes világbajnokságot nézzük, az esemény félmillióval növelte a vendégéjszakák számát Budapesten, de a vidéki helyszíneken is jelentős bővülést tapasztaltak – írta sportturizmussal kapcsolatos tanulmányában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Emellett a koronavírus-járvány után a 2022-es férfikézilabda Európa-bajnokság csábította vissza a külföldi turistákat Magyarországra. 

Budapest sportturizmusa szempontjából jelentős esemény volt a 2022-es vizes világbajnokság
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Maga a sportturizmus egy speciális utazási forma, amely két főbb irányzatot foglal magába: e csoport egyik részét azok alkotják, akik elsősorban sporttal kapcsolatos tevékenységekben vesznek részt, másik részt azok adják, akik nézői egy-egy nagy sporteseménynek. Írtuk, az ilyen rendezvények járulékosan a rövid távú lakáskiadás piacán is keresletet generálnak, ám a lakáshotelezés Budapestre koncentrálódik.

A tanulmány kiemeli: fontos szerepet játszik a sportturizmus a gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődés előmozdításában mind az utazó, mind az úti cél számára, már csak azért is, mert sporttal kapcsolatban, de nem kizárólag ilyen céllal látogatnak turisták Magyarországra. Ez munkalehetőségeket is teremthet a helyi lakosság számára. A sportesemények megrendezése jelentős infrastrukturális beruházásokat igényel, ilyenkor például stadionokat létesítenek, fejlesztik a már meglévő sportlétesítményeket és közlekedési rendszereket. Ezek a beruházások hosszú távú előnyökkel járhatnak az úti cél számára, javítják az általános életminőségét, és növelik a helyszín vonzerejét is – mutat rá a tanulmány.

A sportturizmus már a járvány előtti időszakban is a turizmus legdinamikusabban fejlődő szegmensei közé tartozott, és egyre nagyobb szeletet hasít ki az idegenforgalomból, nemzetközi összevetésben a sportturizmus 2023-ban a teljes szegmensen belül tízszázalékos részarányt képvisel, ám ez tovább nőhet. 

A célzott turizmus előnye még a kutatások szerint, hogy a résztvevők hosszabb időt töltenek, és többet költenek a turisztikai célpontokon. Emellett erősebb érzelmi kötődést alakítanak ki az úti célponttal, és hajlamosabbak oda visszatérni. A tanulmány zárógondolata, hogy Budapest nagy előrelépést ért el a sportturisztikai célponttá válásban, 2022-ben már 13. legkiemelkedőbb városa volt a világ sportturizmusának, megelőzve Doha városát, amely a 2022-es labdarúgó világbajnokság házigazdája volt. Idén Budapest már a tizedik legnépszerűbb sportturisztikai célponttá lépett elő.

Borítókép: Drónnal készült felvétel a Nemzeti Atlétikai Központról, néhány nappal az atlétikai világbajnokság kezdete előtt (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.