Súlyos pofonokat kaphat az Európai Unió + videó

Brüsszel semmiből nem tanul, a tét még nagyobb, mint Oroszország esetében volt.

2023. 12. 12. 10:10
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. november 8. Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke az Európai Unió 2023-as bõvítési csomagjáról és a Nyugat-Balkán új növekedési tervérõl tart sajtóértekezletet Brüsszelben 2023. november 8-án. A bizottság bejelentette, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Ukrajnával és Moldovával, javasolja továbbá a tagjelölti státusz megadását Georgiának. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Brüsszel ugyanazokat a hibákat követi el Kínával szemben, mint amiket korábban Oroszországgal szemben is elkövetett – jelezte közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt. 

Ursula von der Leyen Hszi-Csin ping kínai elnökkel tárgyalt és már a találkozó előtt meglehetősen kemény hangot ütött meg. Az Európai Bizottság elnöke szankciókkal fenyegetőzött, és arra is figyelmeztetett, hogy nem fogja eltűrni a kereskedelmi egyensúly hiányát. Kínából tudniillik jelenleg nagyobb értékben érkeznek termékek az Európai Unióba, mint fordítva.

– A nyilatkozat jól mutatja, hogy Brüsszel semmit sem tanult az Oroszország elleni büntetőintézkedések kudarcából. Mostanra mindenkinek világos, hogy naivitás azt gondolni, hogy a szankciók válaszintézkedések nélkül maradhatnak. A kereskedelmi konfliktusok sohasem egyoldalúak, tehát ha az Európai Unió beleszáll Kínába, akkor olyan adok-kapokra kell felkészülnie, amiben súlyos pofonokat kaphat – emelte ki az üzletágvezető. 

Hortay Olivér szerint márpedig az orosz fiaskó rávilágított, hogy ha olyan országot próbálunk megbüntetni, amellyel nagy volumenű kereskedelmi ügyleteket bonyolítunk és amelytől kulcsfontosságú termékeket vásárolunk, mi húzzuk a rövidebbet. 

Kína az Európai Unió legnagyobb importpartnere, második legnagyobb exportpiaca és számos kritikus nyersanyag tekintetében kulcsbeszállítója. A tét tehát még nagyobb, mint Oroszország esetében volt.

A szakértő jelezte: az, hogy ma három Kínából érkező konténerből csak egy megy vissza, kétségtelenül fontos kihívás, amit kezelni kell. A gazdasági háborúskodás azonban biztosan rossz megoldás, hiszen azzal éppen azoktól a nyersanyagoktól vágjuk el magunkat, amelyekből exportálható termékeket gyárthatnánk. A probléma nem az, hogy három konténer érkezik, hanem hogy csak egy megy vissza. Márpedig ez kizárólag az európai vállalatok versenyképességének javításával orvosolható.

– A fenyegető nyilatkozatok egészen egyszerűen abszurdak. Ursula von der Leyen talán elfelejtette, hogy a szankciók lebegtetése milyen károkat okozott az európai energiapiacon? Vagy még nem demonstrálta eléggé elkötelezettségét az Egyesült Államok felé? Mégis mit vár Brüsszel? Hogy a kínaiak majd összecsinálják magukat? – sorolta a kérdéseket Hortay Olivér. 

A Századvég üzletágvezetője végül hozzátette: ma nem létezik olyan forgatókönyv, amelyben „Ursula von der Leyen izmozásából” az Európai Unió győztesen kerülhetne ki. Márpedig az orosz kudarc után nem lesz könnyű egy újabb keserű pirulát lenyomni az európaiak torkán.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.