Az EU szigorú szabályozással teszi átláthatóbbá az online platformok működését

A szabályozás február 17-től lép életbe.

Forrás: MTI2024. 02. 16. 15:43
online shopping Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A digitális szolgáltatásokról szóló EU-rendelet (DSA) komoly változást hoz az uniós, így a magyarországi felhasználók, vállalkozók és online platformok életébe is, február 17-től az összes rendelkezését kötelezően alkalmazniuk kell az érintetteknek – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel.

A DSA minden eddiginél átfogóbban szabályozza a közvetítő szolgáltatókat, különösen az online platformokat, így például az online piactereket, a közösségi és tartalommegosztó oldalakat, az alkalmazásáruházakat, valamint az online utazási és szállásplatformokat – írták.

A szabályozás legfontosabb törekvése, hogy 

hatékonyabbá tegye az illegális és káros tartalmakkal szembeni fellépést, megakadályozza a szándékos álhírterjesztést, ezáltal biztosítsa a felhasználók biztonságát és védje az alapvető jogaikat

 – emelték ki.

A legalább 45 millió uniós felhasználóval rendelkező online óriásplatformok – mint például a Meta vagy a TikTok – és a népszerű keresőprogramok – például a Google – már 2023 nyarának végétől kötelesek megfelelni a DSA által támasztott követelményeknek. A kisebb szolgáltatóknak, így az érintett magyarországi vállalkozásoknak pedig 2024. február 17-től kell alkalmazniuk a DSA vonatkozó rendelkezéseit – részletezték.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály a felhasználóknak biztonságosabb online környezetet teremt, amelyben egyszerűbben jelenthetik be az oldalakon elérhető jogellenes tartalmakat, árucikkeket és szolgáltatásokat. A felhasználók által közzétett tartalmakat nem lehet többé indokolás nélkül eltávolítani, bármikor kifogást emelhetnek egy ilyen döntés ellen. Biztonságosabbá válik továbbá az online vásárlás, többet lehet majd tudni arról, hogy ténylegesen kik értékesítik a felhasználók által vásárolt termékeket – sorolta a változásokat az NMHH.

A vállalkozásoknak a DSA egységes szabályrendszert alakít ki az egész EU-ra vonatkozóan, és hatékonyabban fellép a jogellenes online tevékenységek és termékek ellen, ezáltal a jogszerűen működő vállalkozások növelhetik saját eredményességüket. Egyszerű és hatékony új mechanizmusokat vezet be a jogellenes tartalmak jelentésére, és mentesíti a kis- és mikrovállalkozásokat a legköltségesebb kötelezettségek alól – írták.

Az NMHH felhívta a figyelmet arra is, hogy a DSA az online platformoknál EU-szerte egyértelműbbé teszi a kötelezettségeket, és fontos intézkedéseket vezet be az interneten kínált jogellenes áruk, szolgáltatások és tartalmak felszámolásáért. Új kötelezettségeket határoz meg az üzleti felhasználók nyomon követhetőségére az online piactereken, és hatékonyabb biztosítékokat nyújt a felhasználóknak. Hozzátették: a DSA létrehozta a digitális szolgáltatási koordinátorok intézményét, amelynek február 17-e után kulcsfontosságú szerepe lesz a rendelet végrehajtásában.

Az NMHH célja, hogy az érdekelt felekkel partneri viszonyt alakítson ki, illetve egyfajta tudásmegosztó központként működjön, és így minél hatékonyabban támogassa és védje a felhasználókat. A hatóság ebből a célból indította el az onlineplatformok.hu honlapját, ahol a szabályozási újdonságokról, illetve a tudatos platformhasználatról szóló ismeretterjesztő cikkeket, tanulmányokat tesz közzé – tudatták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.