Sokba kerül, de legalább használhatatlan: folytatódik a népligeti felüljáró kálváriája

A kérdés csak az, hogy még meddig.

Forrás: Világgazdaság2024. 02. 05. 12:03
null
Budapest, 2023. március 4. Forgalomelterelés sávelhúzással a népligeti felüljárón 2023. március 4-én. A híd forgalmát az állapotfelméréséhez kapcsolódó munkák miatt korlátozzák. A felmérésre azért van szükség, hogy a szakemberek pontosabb képet kapjanak az 1970-es évek végén épült felüljáró állapotáról. A több hónapon át tartó felmérés ideje alatt két gerendát kibontanak az építmény szerkezetébõl, ezeket majd laboratóriumban vizsgálják meg. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából négy hónapja döntött úgy a főpolgármesteri hivatal, hogy a népligeti felüljárót mégsem kell elbontani, ami azt jelenti, hogy az arra közlekedő nagyjából 15 ezer autós még mindig csak egy sávon tud közlekedni, nagyjából tizenegy hónapja – emlékeztet cikkében a Világgazdaság.

Eredetileg arról volt szó, hogy a városközpont felé vezető oldalon a korlátozás tavaly márciustól júliusig lesz érvényben, azonban még ma is nagyobb körültekintést igényel az arra való közlekedés, ugyanis túl sok dolog azóta sem változott, mindössze annyi, hogy 2023 tavaszán megkezdődött az 1978-ban, tehát 45 éve átadott műtárgy állapotának részletes vizsgálata. 

A nettó 185 millió forintba kerülő felmérés, amelyet egyébként az A-Híd Zrt. végzett el, arra a kérdésre kereste a választ, hogy el kell-e bontani a népligeti felüljárót vagy sem. Végül arra jutottak, hogy a felüljáró maradhat. Az elkészült tanulmányok alapján városvezetés azt javasolta, hogy a felüljárón olyan munkálatokat végezzenek el, amelyek révén az 2035-ig megmaradhat. Jelenleg annyit tudni az ügyről, hogy a munkálatok tervezése és engedélyeztetése 2024-ben, az élettartam-hosszabbító beruházás 2025-ben valósulhat meg.

És hogy miért nem lehet még mindig két sávon haladni Budapest irányába?

Azért, mert erről még nem született döntés. Amint megszületik a vonatkozó döntés, a Budapest Közút a végrehajtáshoz szükséges munkálatokat el fogja kezdeni, azonban ennek az időpontját egyelőre homály fedi. A portál kiemeli: 

ezek szerint a népligeti felüljáró szétverésére még volt pénz, de a helyreállításra már nincs. Hogy erre miért nem rendeltek eleve forrást, nem lehet tudni. 

Megjegyzik, amíg nem lesz meg a szükséges finanszírozás, az arra járó napi 15 ezer jármű vezetői legyenek minél körültekintőbbek. 

Borítókép: Forgalomelterelés sávelhúzással a népligeti felüljárón 2023. március 4-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.