Úgy vette az áruhitelt decemberben a magyar, mintha az egész világot meg akarná ajándékozni

Számok a cikkben.

Forrás: Világgazdaság2024. 02. 05. 18:46
null
Budapest, 2017. szeptember 22. Egy vásárló érdekõdik az áruhitelrõl a Kika osztrák bútoráruházlánc megújult XIII. kerületi Lehel úti lakberendezési üzletében 2017. szeptember 22-én, az áruháznyitás napján. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős hajrával zárta a múlt évet az áruvásárlási hitelek piaca: decemberben 4,9 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a pénzügyi szolgáltatók, ami csaknem 14 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi volument – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján. 

Az év legerősebb hónapjának – feltehetően a karácsony miatt – a december bizonyult, az akkori volument csak novemberben és augusztusban – az iskolakezdés előtti időszakban – sikerült megközelíteni.

Rávilágítanak arra is, hogy az új szerződések volumene meghaladta a 40 milliárd forintot, ami éves alapon csaknem hétszázalékos bővülésnek felel meg, és bár ez nem tűnhet nagy dolognak, érdemes figyelembe venni, hogy 

közben a lakáshitelek piaca nagyjából a felére zsugorodott, a fogyasztási hiteleké pedig 11,5 százalékkal csökkent. 

A tavaly megkötött szerződések számánál is emelkedést mutatott ki az MNB: a 163 ezer új hitelfelvétel nagyjából 4300-zal több, mint az egy évvel korábbi adat. Továbbá az egy szerződésre jutó átlagos összeg is tovább emelkedett, és tavaly már megközelítette a 248 ezer forintot.

A portál megjegyzi, hogy az átlagos hitelösszeg emelkedésében szerepe lehet a tartós fogyasztási cikkek drágulásának, de annak is, hogy a háztartások egyre nagyobb értékű műszaki termékeket (például okostelefonokat, elektromos járműveket, okostévéket) is vásárolnak áruhitelből, illetve az is, hogy a konstrukciók elérhetővé váltak a nagyobb boltok online felületein is, miközben az igénylési folyamat is egyszerűsödött.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.