Aki hezitál, lemarad

A vizesedés, a zaj és a lakóközösség összetétele lehet nagyobb intő jel az albérletpiacon, ám ezek alkupozíciót nem jelentenek a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint. Bizonyos környékeken akkora a kereslet, hogy a rosszabb állapotú lakásokat is kiveszik, és a fokozott kereslet arra sem ösztönzi a tulajdonosokat, hogy több legyen az állatbarát albérlet.

2024. 03. 02. 6:10
albérlet, költözés, mamahotel Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a lakáspiaci adásvételek esetében az elmúlt években egyértelműen erősödött a vevők tárgyalási pozíciója, a bérleti piacon ez éppen fordítva volt. Az alku kevésbé jellemző a bérlakáspiacon – válaszolták lapunk megkeresésére az Otthon Centrum szakértői. Kifejtették, a hirdetés során jellemzően a rosszul megállapított ár, míg szerződéskötéskor általában valami egyedi megállapodás, illetve az ingatlan rosszabb állapota szolgáltathat alkura lehetőséget. De nem ritka az sem, hogy egy jobb albérletért licit alakul ki. 

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője megkeresésünkre azt mondta, földszinti ingatlan esetén érdemes ügyelni a vizesedésre és a penészre, a felső emeleti ingatlanoknál pedig hasonló gondot okozhat a beázás. Ha lift közelében van a lakás, az bizonyára több zajjal járhat, és ugyanez igaz a lakás ablakainak elhelyezkedésére is – sorolta.

Hozzátette, van olyan lokáció, ahol a körfolyosóra, belső udvarra néző lakásokat érdemesebb választani az erős járműforgalom és zaj miatt, de azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy az udvarra néző lakás sem minden esetben ideális. A leendő bérlőknek érdemes jó előre átgondolniuk a prioritásokat, előre tájékozódni a környékről, hogy lehetőleg már a megtekintés során azonnal döntést tudjanak hozni. Az a bérlőjelölt, aki túl sokat gondolkodik, nagy eséllyel lemaradhat a kiszemelt lakásról.

Benedikt Károly úgy véli, általánosságban elmondható, hogy az érdeklődők egy adott utcában szívesebben bérelnének új építésű házban található lakást, mint panelt, holott a panellakások alapvetően olcsóbbnak tekinthetők. 

A XIII. kerület kedvelt területein, például a dunai panorámával rendelkező lakások, akár eladásra kínálják őket, akár albérletként kerülnek a piacra, drágábbak, mint egy külső kerületi lakótelepi ház lakásai – mutatott rá.

A panoráma mellett további drágító tényező az Otthon Centrum szerint, amikor új vagy teljeskörűen felújított lakás kerül a bérlakáspiacra, ezen belül is a minőségi anyagokból készült felújítás dobja meg az árat. Továbbá a medence, a szauna vagy éppen a lakás alatti saját garázs is jelentős árnövelő tényező lehet.

Benedikt Károly megjegyezte, a minőségi burkolatok, szaniterek és berendezések, beépített tárolók javítanak az ingatlan megítélésén, az extra felszereltség és nívó így bizonyos mértékben az árba is beépíthető.

Az állatbarát albérletek viszont nem felárasak. A szakértők szerint azok a tulajdonosok engedik a kisállattal való költözést, akiknek szintén van négylábú kedvencük, és egyöntetűen úgy látják, kevésbé az állat, inkább a gazdák nemtörődömsége ad okot a bizalmatlanságra.

Bortókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.