Lenne helye a szivattyús erőműveknek is

Képesek lehetnek az energiaszuverenitás erősítésére a szivattyús erőművek azáltal, hogy csökkenthetik az import-exportkényszer gyakoriságát. A lapunknak nyilatkozó szakértő azt mondta, kormányzati szándék szerint a lehetséges helyszínek valamilyen meglévő ipari létesítményhez kötődnek, azaz nem kell hozzájuk jelentősen átalakítani a természeti környezetet.

2024. 03. 09. 6:21
The South Ukraine (Pivdennoukrainsk) Nuclear Power Plant Near The City Of Yuzhnoukrainsk
UKRAINE-CRISIS/ Fotó: AFP/MAXYM MARUSENKO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A villamosenergia-rendszerek világszerte rendkívüli átalakuláson mennek keresztül, amelynek egyik fő hajtóerejét megújulók arányának gyors növekedése jelenti. A rendszerek egyensúlyának fenntartásához a termelésnek és a fogyasztásnak minden időpillanatban egyeznie kell – ismertette lapunk megkeresésére Hortay Olivér, a Századvég Energia-  és Klímapolitika Üzletágának vezetője, kutatóintézeti igazgatója. 

Kifejtette, a várható felhasználást korlátozottan lehet pontosan előrejelezni, a hagyományos rendszerek logikája szerint a bizonytalan keresletet folyamatosan termelő alaperőművekkel (például nukleáris blokkokkal), illetve gyorsan beindítható és leállítható, szabályozható kapacitásokkal (például gázerőművekkel) követték le.

The South Ukraine (Pivdennoukrainsk) Nuclear Power Plant Near The City Of Yuzhnoukrainsk
Magyarországon is van olyan terület, ahova lehetne ilyet építeni Fotó: AFP/MAXYM MARUSENKO

A megújulók terjedésével az időjárásfüggőség növekszik, ezért a villamosenergia-rendszerekben egyre több rugalmas kapacitásra is szükség van – emelte ki Hortay Olivér. Erre több műszaki megoldás létezik, például új szabályozható kapacitások, ipari méretű akkumulátorok, de itt jön képbe a szivattyús erőművek építése is. Ezek lényegében vízerőművek, működésükhöz legtöbbször két tó szükséges, egy fent, egy pedig lent. A már előállított árammal egy mesterséges vagy kedvező esetben akár egy természetes fenti tóba felszippantják a vizet, majd annak leeresztésével a lenti tóba visszanyerhető a korábban felhasznált áram egy része. Az energiát tulajdonképpen a szivattyúzás-leeresztés mechanizmusával egyenlítik ki.

A szakértő rámutatott, a különféle technológiák beruházási igényükben, működési költségeikben, mind műszaki tulajdonságaikban, mind társadalmi beágyazottságukban eltérnek, amely tényezőket a szakpolitikának figyelembe kell vennie.

Hortay Olivér aláhúzta, a rugalmassági igények növekedése indokolhatja több megoldás együttes alkalmazását, így a szivattyús tárolóknak vagy az ipari méretű akkumulátoroknak éppen úgy hasznos helye lehet, mint az új szabályozható erőműveknek, vagy a hidrogéntechnológiának – mutatott rá.

Mivel ezeknek az erőműveknek idehaza is van létjogosultságuk, megépítésükhöz elméletileg több helyszín is alkalmas lehet. A kormányzati nyilatkozatok alapján csak azok jöhetnek szóba, amelyek valamilyen meglévő ipari létesítményhez kötődnek, azaz nem kell hozzájuk jelentősen átalakítani a természeti környezetet. Jelenleg a potenciális helyszínek feltérképezéséhez és vizsgálatához kapcsolódó előkészítő munkálatok zajlanak, így egyelőre nincs hivatalos információ arról, hogy hol létesülhet szivattyús tároló. A kapacitás pedig részben szintén a helyszín függvénye. Ha a nemzetközi példákat nézzük, egy szivattyús erőmű lehet néhány száz, de akár háromezer megawattos is, a hazai földrajzi adottságok és energiafelhasználás, valamint a lapunknak korábban eddig nyilatkozó szakértők szavai alapján a kisebb, illetve közepes kapacitású szivattyús erőművek létesítése tűnik valószínűnek.

Hortay Olivér importarányra vonatkozó kérdésünkre elmondta, ahhoz, hogy a villamos energia behozatali aránya csökkenjen, új termelőegységek kellenek, a rugalmas kapacitások az időzítésben segíthetnek. 

Ez azért fontos, mert az időjárás változékonysága és a megújuló kapacitások rérszarányának növekedése miatt egyre gyakrabban fordul elő túl- vagy alultermelés a villamosenergia-rendszerben. Mivel a megújulók termelési karakterisztikája többnyire a szomszédos országokban is hasonló, az export olcsó, az import viszont magasabb költségű. A rugalmas kapacitásokkal az export- és importkényszer gyakorisága csökkenthető, azaz az energiaszuverenitás erősíthető – húzta alá Hortay Olivér. – Ráadásul az áringadozások is lefölözhetővé válnak: az adott ország megteheti, hogy amikor mindenkinél exportkényszer alakul ki, olcsón megveszi az energiát, amikor pedig importkényszer, akkor drágán eladja.

Borítókép: Ukrán szivattyús erőmű (Fotó: AFP/Maxym Marusenko) 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.