Németország Közép-Európával fizettetné meg hibás döntéseinek az árát + videó

Zsákutcába futott a szankciós politika, a következő időszak kulcskérdése pedig az lesz, hogy ki viszi el a balhét.

2024. 03. 07. 7:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Németország velünk fizettetné meg saját hibás döntéseinek az árát – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt. 

Magyarország mellett Ausztria, Csehország és Szlovákia is szót emelt Németország gáztranzitra kivetett különadójával szemben. A háború kirobbanását követően a német kormány államosította az orosz gáztárolókat, amivel – a jogi hercehurcán túl – új anyagi terheket is a nyakába vett. A szűkülő költségvetési mozgástér és a felrobbantott Északi Áramlat fokozta a ráfordítási igényeket és az így keletkezett lyukat a németek egy olyan adóval foltozták be, amellyel a költségeket más országokra terhelhetik.

– A gyakorlat több okból is felháborító. Először is, Németország pluszterhe az orosz kereskedelmi konfliktus eszkalációjának a következménye, ami aligha függetleníthető a német kormány szankciópárti magatartásától. Az, hogy ezek után Németország mással viteti el a balhét, meglehetősen visszás – magyarázta a szakértő.

Másodszor, a németek nagy erőkkel igyekeznek rávenni az Európai Uniót – és különösen a közép-európai tagállamokat – hogy mielőbb számolják fel az orosz gázbeszerzéseiket. Ha ténylegesen engednénk a politikai nyomásnak, azzal rákényszerülnénk, hogy sokkal több energiát vásároljunk a németeken keresztül, ami egy, a régiónkból Németországba irányuló transzfert jelentene. Vagyis fizethetnének a németeknek azért, mert a kedvükért lemondtunk az olcsóbb beszerzéseinkről.

– Végül, a különadó nagyon rossz precedenst teremt. Olaszország már bejelentette, hogy fontolgatja a némethez hasonló intézkedés bevezetését és mivel a legtöbb európai ország szűkös költségvetéssel küzd, nagy a csábítás, hogy mások is kövessék a példájukat – emelte ki az üzletágvezető. Ez azonban az orosz beszerzések árelőnyének folyamatos emelkedéséhez vezetne, így a vásárlókat nem a beszerzési csatornáik szélesítése, azaz az egyirányú függésük csökkentése irányába terelné, hanem éppen ellenkezőleg.

– Mára világossá vált, hogy az Európai Unió és Németország szankciós politikája zsákutcába futott, a következő időszak kulcskérdése pedig az lesz, hogy ki viszi el a balhét. Látható, hogy a németek a felelősséget igyekeznek a közép-európai régióra hárítani, ezt azonban nem szabad hagyni. Németország ideológiavezérelt törekvéseinek árát a németeknek kell megfizetniük – tette hozzá Hortay Olivér. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Frame Stock Footage)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.