Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Célba ért az adórendszer átalakítása

A tartósan magas foglalkoztatási szint is bizonyítja, hogy az Orbán-kormány a kitűzött cél szempontjából sikeresen alakította át az adórendszert, amely támogatja a családokat, valamint munkavállalásra ösztönöz. A munkát terhelő adók több lépésben csökkentek, míg egy részük meg is szűnt.

2024. 06. 01. 6:35
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több program is fut jelenleg, amelyek célja közös: a foglalkoztatási szint emelése. Ez azért sem egyszerű feladat, mert ezen a téren az Orbán-kormány már így is kimagasló eredményt ért el. Magyarországon 2010 óta mintegy egymillió fővel gyarapodott a foglalkoztatottak száma, amely a koronavírus-járvány hullámai, az elmúlt időszak geopolitikai feszültségei, valamint a visszafogott konjunktúra ellenére is újabb és újabb rekordokat ért el. Hazánkban a foglalkoztatottak száma tartósan meghaladja a 4,7 millió főt.

Jelentős lépések az adórendszer átalakításában

Az eddigi eredmények nem maguktól jöttek, a sikert több intézkedés alapozta meg. Ezek közül kiemelkedik a munkát terhelő adók csökkentése, amelynek a kormány legújabb konvergenciaprogramja is külön fejezetet szentel. A dokumentum emlékeztet: az elmúlt évtizedben a gyermekvállalás ösztönzése és a munkavállalás széles körű támogatása érdekében alakította ki a kormány a munkát megbecsülő adórendszert. A támogatások középpontjába a gyermeket vállaló, illetve nevelő családok kerültek. Nagy hangsúlyt kapott a munkát terhelő adók folyamatos csökkentése, egyszerűsítése mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról.

 


Jelentős lépésnek számított, hogy a személyi jövedelemadó egykulcsossá vált, amelynek mértéke jelenleg 15 százalék. A munkáltatói adóterhek, a kormány és a szociális partnerek közötti megállapodás értelmében, több lépcsőben, összesen 15,5 százalékponttal, 13 százalékra csökkentek. Ezzel párhuzamosan mérséklődött az adók száma is: eltörölték a másfél százalékos szakképzési hozzájárulást, amelynek kedvezményei a szociális hozzájárulási adóba olvadtak. A rendszer ezzel számottevően egyszerűsödött, az adókulcsok csökkentése pedig jelentősen hozzájárult a foglalkoztatás bővüléséhez és a gazdaság fehéredéséhez is.

Fontos pillérek

A családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére továbbra is prio­ritásként tekint a kormány. A társadalompolitikai célok megvalósítását is szolgáló kedvezmények legfontosabb eleme a gyermekek után járó családi adó- és járulékkedvezmény, amellyel a személyi jövedelemadó-alap a gyermekek számától függő összeggel csökkenthető. 

Az elemzés felidézi, hogy a családi adókedvezmények 2023 januárjában újabb elemmel bővültek. A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat emelt összegű kedvezmény illeti meg. A családbarát adórendszer részeként korábban bevezetett elemek, mint az első házasok kedvezménye, négy vagy több gyermeket nevelő anyák, 25 éven aluli fiatalok és 30 éven aluli anyák személyijövedelemadó-mentessége továbbra is változatlan formában támogatja az önálló életkezdést és a minél korábbi gyermekvállalást, valamint hozzájárul a többgyermekes háztartások jobb anyagi helyzetéhez. A megvalósult intézkedések között szerepelt a családosok lakásszerzésének támogatása is: 2021-től illetékmentessé vált az új és használt lakások családi otthonteremtési kedvezményes (csok) vásárlása. Az idei évtől érhető el a csok plusz államilag kamattámogatott lakáshitel, amely még célzottabban segíti a gyermeket vállaló családokat közös otthonuk megteremtésében. „A kedvezményeknek, támogatásoknak köszönhetően magasabb jövedelem marad a családoknál, ezzel elősegítve a gyermekes háztartások vagyoni helyzetének a gyermektelenekhez való felzárkózását” – írja a konvergenciaprogram.

A rendszer másik alappillére a sérülékeny munkapiaci csoportok foglalkoztatottsági szintjének megőrzése, növelése célzott kedvezmények segítségével. Munkáltatói adókedvezményeket vezetett be a kormány, ezzel támogatják az érintett csoportok munkába állását. Ide tartoznak például a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, valamint a három vagy több gyermeket nevelő édesanyák. Az érintettek után a munkáltatók ma már a korábbi százezer forintos értékhatár helyett a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíthetik a kedvezményt.

Egyszerűsítés

Számos eredményes lépés valósult meg az adórendszer egyszerűsítése, az adók számának, valamint az adminisztrációs terheknek a csökkentése terén is. Így például a munkáltatói járulékok összeolvasztásával jött létre a szociális hozzájárulási adó 2012-ben, míg 2019-től az egészségügyi hozzájárulás beolvadt a szociális hozzájárulási adóba. 

A munkáltatói terhek csökkenésének utolsó lépéseként – ahogy fent már említettük – 2022-ben megszűnt a szakképzési hozzájárulás is. Az egyéni járulékok 2020. július 1-jétől egy járuléknembe olvadtak össze, valamint ezzel egyidejűleg újraalkották a társadalombiztosítás és a járulékszabályozás alapvető rendelkezéseit. Emellett a baleseti adót összevonták a biztosítási adóval. Az adók száma 2024 januárjától tovább csökkent, amikor kivezették a háztartási alkalmazottak után fizetendő regisztrációs adót, illetve az egyszerűsített foglalkoztatás utáni közteher beleolvadt a szociális hozzájárulási adóba. A béren kívüli juttatás és az egyes meghatározott juttatások utáni adminisztrá­ciós teher is csökkent; az ezzel járó adókötelezettséget 2024-től negyedévente kell bevallani a korábbi havi bevallás helyett – teszi hozzá a konvergenciaprogram összegzése.

A legalacsonyabb mérték

Az Orbán-kormány kezdettől fogva úgy tekint az adórendszerre, hogy azzal is erősíteni lehet Magyarország versenyképességét. Így a többi között a társasági adó esetében a fő cél a vállalkozások segítése, a beruházások ösztönzése lett. Ennek érdekében az adó kulcsa 2017 óta egységesen kilenc százalék, ami a legalacsonyabb mérték az európai uniós tagállamok körében, és hozzájárul ahhoz, hogy hazánkat válasszák beruházásaik helyszínéül a külföldi vállalatok. Ez is része a vonzó üzleti környezetnek.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.