Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Így kerülhetett halálos mérgezést okozó növény a fagyasztott zöldségbe

Nagyon súlyos hiba a csattanó maszlag jelenléte a fagyasztott zöldségekben – mondta a szakértő.

Forrás: Pénzcentrum, Egészségkalauz2024. 06. 08. 16:19
Datura,Stramonium,,Thorn,Apple,,Jimsonweed,White,Flower,In,Meadow,Closeup
A csattanó maszlag veszélyesebb, mint első ránézésre gondolná. Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöldbab közé keveredett egy kis csattanó maszlag az Auchan fagyasztott zöldségében – számolt be korábban az esetről a Magyar Nemzet.

A terméket bármelyik Auchan áruházba vissza lehet vinni, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. A csattanó maszlag fogyasztása befolyásolja a központi és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhat. Az Egészségkalauz arról is ír, hogy a szervezetbe került mennyiségtől függően a gyomnövény fogyasztása akár halálos is lehet. 

Mivel egy súlyosan mérgező gyomnövényről van szó, a Pénzcentrum szerkesztőségében felmerült a kérdés, hogy hogyan kerülhetett a mérgező csattanó maszlag az Auchan gyorfagyasztott zöldbabjába. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt mondja, nagyon súlyos hiba a csattanó maszlag jelenléte a fagyasztott zöldségekben, amely ráadásul veszélyes is.

A szóban forgó esetben előfordulhat, hogy már a gyomirtás folyamatába is hiba csúszott, amely vélhetően technológiai hanyagságból, esetleg nem megfelelő gyomirtó szer alkalmazásából vagy annak nem körültekintő kijuttatásából adódhatott

– részletezte a portálnak. Elmondta azt is, a csattanó maszlag ellen 2-6 leveles fázisban kell védekezni, amikor a növény magassága még nem haladja meg a tíz centimétert. Ha ez nem történik meg, betakarításkor az élelmiszerként fogyasztott termény közé is keveredhetnek a mérgező magok. Hozzáfűzte azonban, hogy  a leggondosabb válogatásba is csúszhat hiba, ugyanakkor úgy vélte, 

jól jelzi az élelmiszer-biztonság magas szintjét, hogy a hiba még utólagos ellenőrzések során is napvilágra kerülhet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.