Felzárkóznak a magyar bérek az uniós átlagbérhez

Az autóipar-beruházásoknak és a közvetlen külföldi tőkebefektetéseknek köszönhetően Magyarország jelentősen csökkentette az Európai Unió (EU) átlagához viszonyított jövedelmi különbségeket az Euractiv cikke szerint. Szó esik a regionális jövedelemkülönbségekről is.

2024. 09. 24. 13:03
Győr, 2023. október 2. A Melecs EWS GmbH győri gyártócsarnoka az átadás napján, 2023. október 2-án. A 4,5 milliárd forint értékű fejlesztéséhez a cég 865 millió forintot kapott az államtól, ami hozzájárult 120 munkahely létrehozásához. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország jelentős előrelépést tett az Európai Unió (EU) átlagához viszonyított jövedelmi különbségek megszüntetésében. Az elmúlt két évtizedben ugyanis az ország egy főre jutó jövedelme folyamatosan emelkedett, a 2010-es 66 százalékról 2022-re az uniós átlag 76 százalékára – derül ki az Euractiv cikkéből. 

Tamási, 2021. február 19.
Dolgozók a Tamási-Hús Kft. üzemében, Tamásiban 2021. február 19-én. Az osztrák tulajdonú kft. 14 milliárd forintnyi beruházásához 3,5 milliárd forint támogatást adott a kormány, a beruházással 255 új munkahelyet teremt a cég, és létszáma 500 fölé emelkedik.
MTI/Vasvári Tamás
A regionális jövedelmi különbségek továbbra is jelentős kihívást jelentenek
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A lap szerint – ami a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzésére hivatkozik – az előrelépés elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarország integrálódott a globális értékláncokba, különösen az autóiparban, valamint a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) is növekedtek az elektromos járművek (EV) és akkumulátorok gyártása terén. 

Ugyanakkor az általános gazdasági növekedés ellenére a regionális jövedelmi különbségek továbbra is jelentős kihívást jelentenek Magyarországon, Budapest az ország többi részét felülmúlta. Az elemzés szerint a lemaradó régiók továbbra is számos dimenzióban, többek között az oktatás, a digitalizáció, az infrastruktúra és az egészségügyi eredmények terén maradnak el az országos átlagtól. 

Az IMF elemzése a regionális különbségek okaiként említi, hogy az elmaradottabb régiókban a gazdasági tevékenység az alacsony hozzáadott értékű és szén-dioxid-intenzív ágazatokban koncentrálódik. 

A magyar gazdaság, hasonlóan más európai és globális gazdaságokhoz, kettős digitális és zöldátmenetet él át. Budapest mind a gazdasági fejlettség, mind a zöldmunkahelyek aránya tekintetében élen jár, ugyanis a zöldmunkahelyek aránya pedig mintegy három százalék, Győr-Moson-sopron megyében pedig 2,2. Ezzel szemben például az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon, ahol az egy főre jutó GDP jóval az uniós átlag alatt van, a zöldmunkahelyek aránya is jóval alacsonyabb, mindössze 0,7–0,8 százalék körüli. 

Célzott szakpolitikai beavatkozások nélkül a regionális különbségek tovább nőhetnek, mivel a magasabb jövedelmű régiók kihasználják a magas tudás- és zöldintenzitásukat, míg a szegényebb régiók még inkább lemaradnak – világít rá az IMF elemzése.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.