A fizikai dolgozók bére jelentősen nőtt a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 2098 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder csaknem hétezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 13,1 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1855 forintos értéket. A felsőbb bérkategóriákban is dinamikus maradt a bérek emelkedése: a Moore Hungary több mint hatvan, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy ötszáz középvezetője esetében 2023 harmadik negyedévéhez képest 10,4 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

2024. 10. 28. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója úgy fogalmazott, hogy továbbra is igen magas, 13 százalék feletti a kékgalléros órabérek növekedési üteme, miközben a KSH adatai szerint szeptemberben az éves infláció mértéke már csak 3 százalékos volt. Hozzátette: ez két számjegyű százalékos reálbérnövekedést jelent ebben a foglalkoztatási körben. A bérnövekedés üteme hosszabb távon is intenzív maradhat, mivel az aktuális gazdaságpolitikai célkitűzések nyomán a minimálbér erőteljes emelése várható, ami meghatározó hatást gyakorol majd az alacsonyabb kategóriájú bérek alakulására is – emelte ki. 

Tovább emelkedett a fizikai dolgozók bére a III. negyedévben (Fotó: Shutterstock)

A növekedés üteme 13 százalék feletti

A földrajzi területek szerint lebontott statisztikák azt mutatják, hogy jelenleg három régióban: 

  • Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon alakul 2000 forint alatt az átlagos fizikai órabér. 
  • A többi régióban már 2050-2200 forint között mozog ez a mutató.
  • Közép-Magyarország és a főváros területén már meghaladja a 2900 forintos szintet is. 

 

Mennyit kerestek a fizikai dolgozók a II. negyedévben? 

 

A korábbi, júliusban kiadott, második negyedévre vonatkozó adatok szerint 

  • Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon 1750–1900 forint között mozgott az átlagórabér, 
  •  a többi régióban már 2000 forint felett volt,
  • a Közép-Dunántúl 2300 forint, 
  •  a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarországon a 2750 forint volt. 

 

A középvezetők fizetése is nőtt

A Moore Hungary ezzel egy időben több mint hatvan nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó csaknem ötszáz középvezető béradatait vizsgálta meg. 

A 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2024 harmadik negyedévében átlagosan 10,4 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

 „A szellemi középvezetők körében is jelentős, hét százalék feletti reálbérnövekedés tapasztalható, mivel a bérek emelkedése a lecsökkent infláció ellenére is a tíz százalék feletti sávban maradt – magyarázta Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere.  Hangsúlyozta: a  pénzromlás ütemének jelenlegi alacsony szintje mellett sem várható, hogy jelentősen visszaesik a béremelkedés dinamikája, mivel továbbra is erősek az elmúlt évek magas inflációja nyomán megjelenő béremelési igények. A számok fluktuáció erősödését mutatják: a kilépési forgalom ebben az időszakban 5,8 százalékra nőtt a tavaly ilyenkor tapasztalt 3,4 százalékról. A képzett munkaerő eláramlását pedig többek között a megfelelő szinten tartott keresetekkel lehet hatékonyan ellensúlyozni – fűzte hozzá. Az országos szinten már több mint hatvanezer főt foglalkoztató üzleti szolgáltatóközpontok (BSC-k) középvezetői esetében a fenti szellemi foglalkozású középvezetői átlagtól jelentősen elmaradó, 4,8 százalékos béremelést hajtottak végre az elmúlt 12 hónap során a Moore Hungary adatai szerint. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.