Hétmilliárdnyi rezsiutalványt már beváltottak a nyugdíjasok

Tegnapig 2,4 millió darab rezsiutalványt váltottak be az arra jogosultak, így 7,2 milliárd forintnyi villany- és gázszámlát fizettek be. Rezsiköltségeiket az érintettek még ezután is összesen 17 milliárd forinttal csökkenthetik a kézbesített utalványokkal. — A mostani nem az első és nem is az utolsó nyugdíjasoknak szóló különjuttatás — nyilatkozta lapunknak Fónagy János. Az államtitkár részletesen beszélt azoknak a teendőjéről, akik nem tudták kézhez venni az utalványokat, vagy megkapták ugyan, de nem csekken fizetik a közműdíjakat.

Jakubász Tamás
2019. 10. 09. 7:41
null
Az értéklevél tartalma. A kilencezer forintos összeg a gáz- és a villanyszámlák kifizetéséhez használható fel Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember utolsó napjáig több mint 2,6 millió nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek vitt ki a postás háromszor háromezer, azaz összesen kilencezer forint értékű rezsiutalványt. – A mostani nem az első és nem is az utolsó alkalom, amikor a kormány döntése nyomán a nyugdíjasok különjuttatást kapnak – így nyilatkozott lapunknak a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. Fónagy János kifejtette: idehaza az elmúlt években gazdasági fordulat következett be, a magyar az egyik legdinamikusabban, ha nem a legdinamikusabban fejlődő gazdasággá vált. – Az eredményekből azoknak a nyugdíjasoknak is részesülniük kell, akik munkájukkal a korábbi évtizedekben megteremtették a mostani fejlődés alapjait – fogalmazott, majd megjegyezte: a rezsiutalvány az egyik megfelelő – de nem az egyetlen – eszköze annak, hogy a kormány anyagilag is kifejezze a megbecsülést.

Az államtitkár ezután arról beszélt, hogy bár az utalványokat mindenkinek kivitte a posta, a címzettek nagyjából másfél százaléka azonban nem vette át az értékküldeményt. A körülbelül negyvenezer érintett juttatása nem veszett el. – A posta tíz munkanapig őrzi meg a levelet, majd visszaküldi a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának. Ha ez megtörtént, akkor az érintett nyugdíjasnak nem kell mást tennie, mint levélben kérni a küldemény újbóli kiküldését, a kérelemben meg kell jelölnie a lakcímet – részletezte Fónagy János, megjegyezve: a nyugdíjfolyósító igazgatóság levelezési címe: 1820 Budapest. Az érintetteknek egyébként nincs okuk kapkodni, kérelmüket ugyanis még másfél hónapig, egészen pontosan november 30-ig előterjeszthetik. Jó tudni azt is, hogy a rezsiutalvány kézbesítésével összefüggő reklamációk miatt az igazgatóságnál a 06-80/204-884 telefonszámon, a 9-es menüpontban lehet munkaidőben érdeklődni. A szám vezetékes telefonról hívható.

Az értéklevél tartalma. A kilencezer forintos összeg a gáz- és a villanyszámlák kifizetéséhez használható fel
Fotó: Havran Zoltán

Az államtitkár elmondta, hogy az utalványok beváltásának lehetőségével már sokan éltek azok közül, akik a leveleket kézhez vették. Október elejéig 2,4 millió darab rezsiutalványt használtak fel az érintettek, vagyis 7,2 milliárd forint értékben fizettek be csekkeket. – Az utalványokat csak villany- és gázszámla befizetésére lehet felhasználni – hívta fel a figyelmet Fónagy János, hozzáfűzve: eddig az utalványok hatvan százalékát a villany, negyven százalékát a gáz díjának kiegyenlítésére fordították a jogosultak.

Az államtitkár kitért azoknak a helyzetére is, akik általában banki átutalással juttatják el a számlák összegét a szolgáltatókhoz. – Nekik a cégek ügyfélszolgálatán kell átadniuk a rezsiutalványokat, melyek értékét a szolgáltató haladéktalanul, de legkésőbb az átadást követő 15 napon belül jóváírja a fogyasztó folyószámláján – mondta az államtitkár, majd az utalványok beváltásának több fontos részletére külön is kitért. Az egyik, hogy a felhasználás előtt az utalványokat középen, enyhén félbehajtva, az olló piktogrammal jelölt perforációs vonal mentén könnyedén el lehet választani egymástól. A másik, hogy az utalványok nem névre szólnak, vagyis a nyugdíjas címzett odaadhatja azokat gyermekei­nek, unokáinak, de akár a barátjának, a szomszédjának is. A harmadik lényeges szempont, hogy a beváltás végső határideje 2020. március 31., az összegek felhasználására tehát még majdnem fél év van. Lesz is mit elkölteniük az érintetteknek, a kormány ugyanis nagyjából 24 milliárd forintnyi utalvány küldött ki a 2,6 millió címzettnek. Ebből használtak el eddig az arra jogosultak több mint hétmilliárdnyit, körülbelül 17 milliárd forint rezsiköltségre még fedezetet adnak a kivitt utalványok.

Fónagy János végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy bárki bármilyen rezsiutalvánnyal kapcsolatos kérdésére pontos választ kaphat a kormányzati információvonalon, melyet a 1818-as telefonszám tárcsázásával lehet elérni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.