Kilencvennégy százalékkal csökkent a külföldi vendégek száma

A vendégéjszakák száma októberben 64 százalékkal csökkent, a belföldi vendégéjszakák esetében az áprilisi mélyponthoz képest 14-szeres volt a növekedés.

Magyar Nemzet
Forrás: KSH2020. 12. 08. 9:10
null
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvenhárom százalékkal esett vissza a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma októberben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. A külföldi vendégek száma 94 százalékkal csökkent. A szálláshelyekre érkezett harmincezer vendég százezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is nyolcvan százaléknál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 35, a vendégéjszakáké harminc százalékkal lett kisebb. A vendégszám 359 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 810 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 26, az üdülőháztelepeken 22 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. Az éjszakák háromnegyedét szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 31 százalékos volt. A közösségi szálláshelyeken az előző év októberi forgalom valamivel több mint fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régiók Észak-Magyarország és a Balaton voltak.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 67 százalékkal (17 milliárd forintra) esett vissza. Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken négy százalékkal kevesebbet, összességében 2,4 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2020. január–októberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 53 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 74, a belföldiek 33 százalékkal kevesebb (3,6 millió, illetve 9,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 54 százalékkal csökkent, és 219 milliárd forintot tett ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.