Hetvenen túli nagypapák versengenek a Fehér Házért

Weld még a 72 éves elnöknél is idősebb egy évvel, ráadásul 1994 óta nem nyert semmilyen választást, továbbá saját államának republikánus kormányzója sem áll ki mellette.

2019. 02. 21. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült túl erősre a Donald Trump újrázását saját pártján belül ellenzők első kísérlete: Bill Weld (képünkön) aligha lesz adu ász. De a volt massachusettsi kormányzó ezzel együtt az első fecske a republikánus táborból, aki legalább annyit jelzett, hajlandó lenne jövőre versenybe szállni a Fehér Házért. Weld még a 72 éves elnöknél is idősebb egy évvel, ráadásul – bár próbálkozott vele – 1994 óta nem nyert semmilyen választást, továbbá saját államának republikánus kormányzója sem áll ki mellette, ahogyan a párt más prominensei sem. Az eleve esélytelen amerikai elnökjelöltek egyik fő ismérvének tartják, hogy a választáson még a saját államukat is képtelenek megnyerni. Mitt Romney hiába volt massachusettsi, 2012-es ellenfele, Barack Obama nagy fölénnyel hozta az új-angliai államot.

Hírek szerint a republikánus berkeken belül elsősorban a Reagan–Bush-korszakban befolyásos neokonzervatív szárnyhoz tartozó Bill Kristol mesterkedik azon, hogy megfúrják Trump újrázását. Vagyis a 2020-as előválasztásokon más jelöltet akarnak győztesnek látni, aki aztán novemberben szembeszállna demokrata párti ellenfelével. Két, szintén az idősebb generációhoz tartozó, a hatvanas éveit taposó politikust emlegetnek lehetséges kihívóként: a 2016-ban már leszerepelt John Kasich volt ohiói kormányzót, illetve Larry Hogant, aki Maryland államot irányítja. Utóbbinak Weldhez hasonlóan hátránya, hogy az elnökválasztásokon Maryland is rendre balra szavaz.

Fotó: REUTERS/Keith Bedford

Ahogyan Trump és Weld is fehér férfi, Kasich és Hogan is azok, noha ez ma már a republikánus oldalon sem feltétlenül a győzelem záloga. Ebbe a profilba illik Ben Sasse nebraskai szenátor is, akit szintén emlegetnek, noha ő két fő ponton is eltér az említettektől. Elnökjelölt-aspiránsnak igen fia­tal, mindössze 46 éves, vezető amerikai politikushoz képest pedig ­feltűnően képzett, a Yale Egyetemen szerzett doktorátust. Nem általános szabály, de úgy tartják: az a hivatalban lévő elnök esélyes a végső győzelemre, akinek a saját pártján belül nem akadt érdemi kihívója. George W. Bush és Barack Obama is biztosan nyert 2004-ben, illetve 2012-ben.

A számos női induló dacára a nagypapák nemzedéke viszi egyelőre a prímet a demokrata oldalon is. A közvélemény-kutatásokat Joe Biden, Obama alelnöke, illetve Bernie Sanders szenátor vezeti. Előbbi 76 éves, míg Sanders egy esztendővel idősebb nála.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.