Oroszország mozgatja a diákokat?

Orosz szálat sejtenek a nyugati nagyhatalmak a ­klímaváltozás ellen küzdő diákmozgalmak mögött. A középiskolások Nyugat-Európa számos országában utcára vonultak, tegnap egyik vezetőjüket Brüsszelben is fogadták. Sokak szerint a fia­talok „meg vannak vezetve”, mások úgy vélik, csak a kormányok nem tudnak mit kezdeni a társadalmi problémákkal, ezért próbálják Moszkvára terelni a gyanút. Az ausztrál oktatási miniszter mindenesetre kifakadt, szerinte a diá­koknak az iskolában a helyük, a sztrájk a dolgozókra tartozik.

Zetelaki Réka
2019. 02. 22. 15:09
16 year-old Swedish climate activist Greta Thunberg and Belgian students gather for a climate demonstration in Brussels
Belgiumban, Svájcban, Hollandiában és Nagy-Britanniában is fellázadtak a fiatalok EPA/STEPHANIE LECOCQ Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Tegnap Brüsszelbe látogatott a 16 éves Greta Thunberg, aki a klímaváltozás ellen hívó diákmegmozdulások szimbólumává vált. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadta a svéd diáklányt, aki – tiltakozva a légi közlekedés okozta környezetszennyezés ellen – vonattal érkezett Belgiumba.

Az elmúlt hetekben számos középiskolás diák vonult utcára Németországban, Belgiumban, Svájcban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban is, azt követelve kormányuktól, hogy tegyen komolyabb lépéseket az éghajlatváltozás megakadályozásáért. Belgiumban szemétgyűjtést szerveztek és kukákat helyeztek az utcára, a hollandok pedig – az iskolapadot otthagyva – az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését követelték. A holland fiatalok mellett kiállt 350 kutató és tudós is, nyílt levélben hangsúlyozva, hogy ideje szigorú intézkedéseket hozni az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors és drasztikus csökkentése érdekében.

Egyre többet lehet azonban hallani arról is, hogy a megmozdulások mögött külföldi befolyás lehet. Néhány napja az ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin okozott komoly médiavisszhangot, amikor kijelentette, hogy Oroszország áll a tüntetések mögött. Kiemelte: Moszkva célja, hogy meggyengítse a demokratikus intézményeket Európában.

Belgiumban, Svájcban, Hollandiában és Nagy-Britanniában is fellázadtak a fiatalok
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

– Az oroszok egyszerűen meg vannak bolondulva, hogy több gázt adhassanak el Európában. A cél a klímaváltozás elleni mozgalmak átszervezése, hogy azt közvetítsék, a szénalapú energia rossz, de az orosz gáz megbízható – magyarázta. Klimkin szerint az oroszok álcivil szervezettel, az újságírók és a média megvásárlásával, valamint a politikába való beavatkozással küzdenek ezért a célért. Kiemelte, a délolasz Puglia tartományban is ez áll a tüntetések mögött, amelyek az Adria gázvezeték ellen szólnak, amely Görögországon keresztül szállítaná a gázt a félszigetre.

De nem csak az ukrán tárcavezető lebegtette meg az orosz szálat. Bel­giumban a Flandria régió klímaügyi illetékese, Joke Schauvliege arról beszélt, a titkosszolgálatoktól információja van arról, hogy a diáktüntetéseket külföldi hatalom irányítja. Komoly botrány tört ki ennek kapcsán, a biztonsági szolgálat tagadta, a politikusnőnek ezért le kellett mondania. Angela Merkel német kancellár a müncheni biztonsági konferencián arról beszélt: külső hatalom állhat a német fiatalok tüntetései mögött, hozzátéve, hogy Oroszország hibrid háborút visel. – Nehéz elhinni, hogy ezek a gyerekek hirtelen a klímaváltozással kezdenek foglalkozni külső hatás nélkül – emelte ki.

Egyes elemzők szerint ugyanakkor pusztán annyi történik, hogy a nyugati vezetők nem tudják kezelni az állampolgári megmozdulásokat, így azokat igyekeznek a külső hatalmakkal összefüggésbe hozni. – Az európai és amerikai hatalmak igyekeznek Oroszországra terelni a figyelmet, ha felszínre kerülnek a komoly problémák. A fennálló intézményrendszer kudarca, hogy nem tud válaszolni ezekre az alapvető kérdésekre. Emellett érthető az adófizetők dühe, akik próbálnak küzdeni a napi megélhetésért – fogalmazott ­George Barda brit politikai elemző az RT orosz híroldalnak, példaként említve a francia sárgamellényes-tüntetéseket is.

Ausztráliában március ­15-re szólított komoly demonstrációkra Greta Thunberg mozgalma. Rob ­Stokes oktatásügyi miniszter figyelmeztette a diá­kokat: ezek iskolai napok, amikor az iskolában a helyük. – Egyszerűen nem sztrájkolhat az, akinek nincs munkája – tette hozzá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.