Szenátornők szállnak versenybe a Fehér Házért

Amy Klobuchar, Elizabeth Warren és Kamala Harris — e nevek még az átlag amerikainak sem feltétlenül mondanak sokat, nemhogy Európában. Olyan demokrata párti szenátornőkről van szó, akik Donald Trump kihívóinak jelentkeztek be 2020-ra. Arra számítanak, egy Hillary Clintonnál megfelelőbb női jelölt aligha lenne esélytelen, ha a kampányban megfelelően felépítik.

2019. 02. 12. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2006-ban senki nem gondolta volna Amerikában, hogy két évvel később Illinois állam alig ismert ifjú szenátorát, Barack Obamát választják meg elnöknek. Huszonegy hónappal a 2020-as választás előtt ezért most sincs túl nagy jelentősége, kik szálltak már versenybe a demokrata oldalon Donald Trump legyőzésére. De az már látszik: elnökképes szenátornők is ringbe léptek. Az amerikaiak jellemzően a szenátorok és a kormányzók közül választják meg elnöküket; Trump ez alól is kivétel volt. Hillary Clinton 2016-os leszereplése után sokan szavaznának – akár a pártpolitikai választóvonalon is átlépve – egy megfelelőbb női jelöltre, akinek azonban ehhez előbb meg kellene nyernie a demokrata párti előválasztást.

Amy Klobuchar

Legutóbb Amy Klobuchar, Minnesota állam szenátora jelentette be indulását. Versenyelőnye lehet, hogy míg a női szavazók nőtársukat, addig számos férfi az intelligens, csinos, 60 év alatti nőt láthatja benne. A Középnyugat ráadásul olyan terep, ahol egy kiélezett helyzetben akár az egész elnökválasztást meg lehet nyerni: Clinton veresége három államon múlt, ezekből kettő középnyugati. Minneapolisi nagygyűlésén Klobuchar – aki apai ágon a first ladyhez, Melania Trumphoz hason­lóan szlovéniai származású – elhatárolódott Trumptól és a megosztottságtól, amit szerinte az elnök politikája mélyít el.

– Állítsuk meg a félelemkeltést és a gyűlöletet! ­Mindannyian közös álmaink közös országában élünk – mondta. Kijelentette, visszatérne az éghajlatvédelmi egyezményhez, amelyet Trump felmondott. Az elnök ezt utólag úgy figurázta ki, hogy Klobuchar a dermesztő minnesotai télben, hóembernek tűnve szólalt fel a globális felmelegedéssel szemben.

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren massachusettsi szenátornő Klobucharnál idősebb, jóval baloldalibb és harciasabb. Elsősorban a vagyoni egyenlőtlenségek ellen küzd. – A gazdagok túl kevéssé elszámoltathatóak, mindenki másnak túl kevés a lehetősége – hangoztatta kampányindítóján. Warren tavaly rosszul jött ki egy genetikai teszt ötletéből, amely indián származását lett volna hivatott igazolni, de az derült ki, csak elenyésző mennyiségű cseroki vér csörgedezik az erei­ben. A szenátor bocsánatkérésre kényszerült.

Kamala Harris

A részben tamil, részben jamai­cai származású Kamala Harris kaliforniai szenátornőt illeti az indulók közül a kétes dicsőség, hogy Trump egy minapi interjúban őt tartotta a leginkább figyelemreméltónak a szerinte a szélsőbal felé hajló demokrata seregszemlén. Harris a kampányindítóján szintén a társadalmi megosztottság felszámolását ígérte, ostorozva Trump idegengyűlölőnek tartott bevándorláspolitikáját is. A női jelöltek alig pár százalékos támogatottságot élveznek. A demokrata oldalon továbbra is Joe Biden volt alelnök és Bernie Sanders szenátor a legnépszerűbb. De kérdés, hogy Amerika 2020-ban is hetvenen felüli fehér férfit akar-e majd elnökké választani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.