Évekbe telhet a Huawei-vezető kiadatása

A kanadai igaz­ságügyi minisztérium megadta az illetékes bíróságnak a felhatalmazást a Huawei kínai mobilkommunikációs cég pénzügyi igazgatója elleni kiadatási eljárás elindítására.

Mártonffy Attila
2019. 03. 04. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint az várható volt, a kanadai igaz­ságügyi minisztérium megadta az illetékes bíróságnak a felhatalmazást a Huawei kínai mobilkommunikációs cég pénzügyi igazgatója elleni kiadatási eljárás elindítására. Meng Van-csout (Meng Wanzhou), a Huawei alapítójának lányát (képünkön) tavaly decemberben vették őrizetbe Vancouverben az Egyesült Államok kérésére.

Az egyúttal az üzletasszony kiadatását is kérő Washington az Irán elleni szankciók megsértésével és amerikai szellemi termékek, illetve üzleti titkok eltulajdonításával gyanúsítja Menget, akit jelenleg házi őrizetben tartanak. Az igazgatónak szerdán kell megjelennie meghallgatásra a brit-kolumbiai tartományi bíróság előtt kiadatási ügyében. Jogi szakértők szerint Justin Trudeau liberális kormánya nagy valószínűséggel engedélyezni fogja az üzletasszony kiadatását, mivel szoros a jogsegélyszolgálati együttműködés a két szomszédos ország között.

Egyúttal arra is rámutattak a Reuters szerint, hogy akár évek is eltelhetnek, mire Menget átadják az Egyesült Államoknak, ugyanis a nehézkes kanadai igaz­ságszolgáltatási rendszer számos ponton tesz lehetővé fellebbezést. A végső határozatot az igazságügyi miniszerrel mondatják majd ki, aki döntésével vagy Washingtont, vagy Pekinget fogja feldühíteni.

A kínai külügyminisztérium élesen bírálta Kanadát, amiért úgy döntött, hogy elindítja Meng Van-csou kiadatási eljárását – írja az MTI. Lu Kang külügyi szóvivő hangoztatta, Meng önkényes őrizetben tartása a törvényes jogok súlyos megsértését jelenti. – Ez egy súlyos politikai incidens – tette hozzá. A szóvivő arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a letartóztatási parancsot a cégvezető ellen. Egy nemzetközi ügyekkel foglalkozó jogászprofesszor szerint Kanada két tűz közé került, Kína részéről máris több csapást kellett elviselnie. Meng őrizetbe vétele után Kína nemzetbiztonsági okokra hivatkozva letartóztatott két kanadai üzletembert, egy szintén kanadai drogcsempész börtönbüntetését pedig halálbüntetésre változtatta.

– Gyanítom, a Trudeau-kormány kétségbeesetten abban reménykedik, hogy az amerikaiak megegyeznek a kínaiakkal – idézte a szakembert a Reuters.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.