Pompeo: a világnak figyelnie kell a kínai technológia használatának kockázataira

A világnak figyelnie kell a kínai technológia használatának kockázataira, az amerikai vállalatoknak gondjaik adódhatnak működésük során egyes helyeken, ahol a Huawei kínai cég berendezéseit használják – jelentette ki pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában.

Forrás: MTI2019. 03. 01. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai minisztert arról kérdezték látogatásán: milyen távlatai vannak annak, hogy a Fülöp-szigeteken az elöregedett távközlési hálózat korszerűsítésére a Huawei cég 5G-es technológiáját használnák a jövőben.

Pompeo hangoztatta: az a feladata, hogy megossza a világgal: melyek azok a veszélyek, amelyek a kínai technológia használatával járnak.

A Fülöp-szigetekiek számára biztonsági kockázatot jelent, hogy az Egyesült Államok nem engedi működni az amerikai technológiát párhuzamosan a Huawei technológiájával. Pompeo hozzátette, „a világ országainak figyelniük kell arra, hogy milyen infrastruktúrát, hálózatot építenek ki”.

A külügyminiszter szólt arról is, hogy az Egyesült Államok katonai segítséget nyújt a Fülöp-szigeteknek, ha repülőgépeit vagy hajóit támadás érné a dél-kínai-tengeri szigetei környékén. Mint mondta, Washington elkötelezett amellett, hogy szavatolja ebben a térségben a szabad hajózást. Ezt tengeri incidens esetén is megteszi. Hangsúlyozta, hogy Kína nem veszélyeztetheti lezárással a forgalmas tengeri útvonalakat.

A kijelentéssel Pompeo igyekezett megnyugtatni azokat a Fülöp-szigetekieket, akik aggódtak az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek között 1951-ben kötött kölcsönös védelmi egyezmény homályos volta miatt.

A manilai sajtóértekezleten szóba került a Hanoiban előző nap lezajlott második észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó is. Pompeo azt mondta: Észak-Korea úgy kérte az ellene szóló összes büntetőintézkedés feloldását, hogy nem volt kész ezért cserébe felajánlani a jongbjoni nukleáris létesítmény teljes leszerelését.

Elfogadhatatlan volt, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az összes szankciók feloldását kérte – szögezte le.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szóban forgó szankciók nem amerikaiak. A határozatokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában minden ország elfogadta, tehát ez egy globális követelés Észak-Korea atomfegyver-mentesítésére – hangoztatta Mike Pompeo Manilában.

Pompeo nyilatkozatát megelőzően Észak-Korea tagadta, hogy minden szankció feloldását követelte az Egyesült Államoktól. Phenjan szerint csak azok törlését kérték, amelyek a polgári lakosságot sújtják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.