Űrhajó nincs, csak tervek

Az utóbbi hónapokban a Boeing a repülőgép-katasztrófák miatt került a hírekbe. Az amerikai vállalat az űriparban is gondokkal küzd: űrhajójának próbaútja folyamatosan csúszik.

2019. 03. 28. 18:00
null
A Starliner fejlesztését technikai problémák hátráltatták Forrás: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai óriáscég a hagyományos repülőgépek gyártása mellett az űriparban is aktív szerepet játszik. Az egyik fontos fejlesztési irány az űrrakéta, a másik az emberek szállítására alkalmas űrhajó fejlesztése. Az amerikai űrügynökség (NASA) egyik iránnyal sem elégedett, a fejlesztők nem tartják a vállalt határidőket. Tavaly augusztusban például bejelentették, hogy a Boeing CST–100 Starliner űrhajójának első tesztrepülése 2018 végén vagy 2019 elején várható. Ez eddig nem történt meg, miközben a vetélytárs, a SpaceX magáncég által gyártott Dragon űrhajó e hónap elején sikeresen dokkolt a nemzetközi űrállomáson.

A Starliner áprilisban indult volna emberek nélkül első próbarepülésére, de a Washington Post értesülése szerint erre az útra legkorábban idén augusztusban kerülhet sor. Addigra a SpaceX két űrhajóssal a fedélzeten már az első emberes tesztrepülésen is túl lehet. A Starliner fejlesztéséért 4,2 milliárd dollárt bezsebelő Boeing – az üzletet 2014-ben kötötték – legkorábban novemberben indíthat űrhajósokat, de a belső ügyeket jól ismerők szerint ez az út nagyobb valószínűséggel jövőre lehetséges. A fejlesztést számos probléma akadályozta. Tavaly például az üzemanyagrendszer szivárgása miatt azonnal felfüggesztették a teszteket, majd az összes szelepet újratervezték.

A Starliner fejlesztését technikai problémák hátráltatták
Fotó: NASA

A SpaceX tehát közel jár ahhoz, hogy embereket vigyen a nemzetközi űrállomásra, a Boeing esetében ez kérdéses. Fontos lenne, hogy a két cég sikerrel járjon, mert az űrsiklók 2011-es nyugdíjazása óta az Egyesült Államoknak nincs emberek szállítására alkalmas űrhajója. Ennek fényében érdekes bejelentésnek tűnik, hogy öt éven belül ismét űrhajósokat – köztük egy nőt – küldenének a Holdra.

Mike Pence amerikai alelnök kedden arról beszélt, hogy az első nő és a következő férfi a Holdon amerikai asztronauta lesz. Ezt köve­tően űrbázist hoznának létre a Hold felszínén, amely a Marsra tervezett missziók bázisaként szolgálna. A bejelentés mögött az állhat, hogy ötven éve, 1969-ben lépett először ember a Holdra. A Holdon utoljára 1972-ben szálltak le amerikai űrhajósok az Apollo–17 misszió részeként.

Donald Trump elnök az utóbbi időben az amerikai űrkutatás középpontjába a Mars helyett a Holdat helyezte – mutatott rá az MTI. Nemrég Kína azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy január 3-án leszállt egy szondája a Hold Földről nem látható oldalán, elsőként a világűr kutatásának történetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.