Az Egyesült Államok figyeli a Huawei barátait

Az Európai Unió és Kína kapcsolatát eddig is nehéz volt az Egyesült Államok nélkül értelmezni, az elmúlt év eseményei azonban tovább bonyolították a három nagyhatalom szeszélyes viszonyát. Washington offenzívát indított a kínai gazdasági térnyerés, mindenekelőtt a Huawei telekommunikációs multi nyomulása ellen, ami a tegnapi EU—Kína csúcstalálkozóra is rányomta a bélyegét.

Buzna Viktor
2019. 04. 10. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Huawei-ügy újabb csavart hozott az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában is. Washington a kelet-közép-európai országokra is nyomást gyakorolt, februári látogatása során Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Budapesten, Pozsonyban és Varsóban is a Huawei okozta veszélyekre figyelmeztetett. A South China Morning Post pedig egy tegnap megjelent cikkében arról írt, hogy az Egyesült Államok kezdeményezésére a nyugati világ titkosszolgálatai hónapok óta, nagy erőkkel nyomoznak a Huawei után.

A figyelmeztetésbe burkolt fenyegetésnek volt hatása. Lengyelországban kémkedés gyanújával letartóztattak egy Huawei-alkalmazottat, Csehországban pedig decemberben a kiberbiztonsági ügynökség igazolta a washingtoni aggályokat. Magyarország azonban ellenáll a nyomásgyakorlásnak, a kormány álláspontja szerint az 5G infrastruktúra kiépítéséről nem az állam, hanem a szolgáltatók döntenek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: a Hua­wei a német Telekom és a brit Vodafone miatt lehet jelen Magyarországon. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig tegnap, vagyis az EU–Kína-csúcstalálkozóval egy időben tárgyalt Pekingben a Huawei regionális vezetőjével, ahol elmondta: a kínai vállalat a kormány stratégiai partnere, s a jövőben is számítanak az együttműködésre.

Azt, hogy ennek milyen következményei lehetnek az amerikai kapcsolatokra, nehéz megmondani. Korábban megírtuk, Washingtonban téma a Huaweijel együttműködő országok megbüntetése. A kongresszusban a külkereskedelmi törvény felülvizsgálatán dolgoznak, a republikánus képviselők tervei szerint a kereskedelem és a befektetések korlátozásával fenyegetnék a tagállamokat. Azóta lapunk több háttérbeszélgetésen is részt vett, amerikai tisztviselők megerősítették a washingtoni ellenlépésekről szóló híreket. Információink szerint több megoldás is szóba jöhet, a gazdasági kapcsolatok szigorítása csak az egyik stratégia.

– Mindenhol figyelemmel kísérjük a Huawei tevékenységét – figyelmeztetett egyik forrásunk, hozzátéve: jelentkezzen bármelyik partnerországban biztonsági kihívás, az kihat az egész szövetségre, ami szükségessé teszi a washingtoni válaszlépéseket.

Rada Péter egykori washingtoni diplomata, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettese lapunknak elmondta: az Egyesült Államok stratégiai főkérdéseiben Kína és Oroszország nemzetbiztonsági kihívásként jelenik meg, ami a szövetségesi viszonyt is érinti. – Ezt mindenképpen komolyan kell venni – mondta Rada Péter, hozzátéve, hogy a figyelmeztetés nem csak régiónkra, de Nyugat-Európára is vonatkozik. – Ha valaki a Huaweijel együttműködik, az Washingtonnak nemzetbiztonsági ügy – erősítette meg az NKE dékánhelyettese.

Ezt az is alátámasztja, hogy az Egyesült Államokban korábban lehallgatták a vállalatot, amire nemzetbiztonsági szempontból kiemelt esetekben van lehetőség. Rada Péter szerint a kongresszusnak, de Donald Trump amerikai elnöknek is van jogosítványa szank­ciók alkalmazására. – Egyelőre azonban hivatalosan csak az hangzott el, hogy a Huaweijel együttműködő szövetségesekkel az Egyesült Államok megszakíthatja a hírszerzésből származó információk megosztását – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.