Célkeresztben az FPÖ orosz kapcsolatai

Visszautasította tegnap Herbert Kickl osztrák szabadságpárti belügyminiszter, valamint az FPÖ is Peter Pilz ellenzéki képviselő és a Der Standard liberális lap állítását, miszerint a brit és a holland titkosszolgálatok megszakították a kapcsolatot a BVT osztrák társ­szervvel. Az FPÖ eközben csatlakozott Matteo Salvini jobboldali szuverenista EU-mozgalmához.

2019. 04. 11. 9:45
Austria's Foreign Minister Kneissl dances with Russia's President Putin at her wedding in Gamlitz
Putyin volt a díszvendég Karin Kneissl tavalyi esküvőjén Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb adalékkal bővültek az aggodalmak, amelyek miatt Nyugat-Európa már régóta bizalmatlanul szemléli a Sebastian Kurz vezette bécsi kormányban a kisebb koalíciós partnerhez, a jobboldali radikális FPÖ-höz köthető tárcákat és intézményeket. Az Osztrák Szabadságpárt az alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt is felügyeli. Peter Gridling titkosszolgálati igazgató nemrég egy bíróság előtt, tanúként elismerte, hivatala nem vesz részt az informális európai titkosszolgálati együttműködés, a Berni Klub munkájában. A hét elején pedig a Der Standard liberális lap arról számolt be, a brit és a holland titkosszolgálat csaknem teljesen megszakította a kapcsolatot az osztrákokkal.

Ezt az értesülést igyekezett megerősíteni Peter Pilz osztrák ellenzéki képviselő is, aki a Zöldekből kiválva saját listájának vezetőjeként jutott 2017-ben a parlamentbe. – Az észak-európai és a francia szolgálatok is nagyon szkeptikusak az identitáriusok és az FPÖ oroszországi kapcsolatai miatt – mondta. Az utóbbi hetekben a koalíción belül is voltak viták az FPÖ és a szélsőjobboldali körökhöz sorolt Identitárius Mozgalom feltételezett kapcsolatai miatt. Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár elhatárolódott az identitáriusoktól.

Putyin volt a díszvendég Karin Kneissl tavalyi esküvőjén
Fotó: Reuters

Nyugat-Európát régóta nyomasztja az FPÖ Moszkvához, így az Egységes Oroszország elnevezésű elnöki párthoz fűződő kapcsolata. Vlagyimir Putyin államfő tavaly Karin Kneissl, a független, de az FPÖ által jelölt külügyminiszter esküvőjének díszvendége is volt. Pilz vezető FPÖ-politikusokat, így Johann Gudenus frakcióvezetőt és Harald Vilimsky főtitkárt is azzal gyanúsítja, hogy orosz ügynökök. Herbert Kickl ­FPÖ-s belügyminiszter és pártja szerint viszont az ellenzéki politikus hiteltelen; nem csodálkozna, ha Pilz valamely külföldi titkos­szolgálat zsoldjában állna.

A nem NATO-tag, semleges Béccsel ellentétben a britek és a hollandok különösen ellenségesek a Putyin-rendszerrel szemben. London Moszkvát vádolja Szergej Szkripal kettős ügynök és lánya tavalyi megmérgezésével, 2014-ben pedig 193 holland állampolgár halt meg, amikor a – vádak szerint az oroszok – lelőttek egy utasszállító gépet Kelet-Ukrajna felett. Az aggodalmak csak fokozódhatnak, miután az FPÖ most bejelentette, csatlakozik a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Liga európai szuverenista mozgalmához, amely a hét elején bontott zászlót Milánóban. Ennek a szintén orosz kapcsolatokkal vádolt Alternatíva Németországnak is része, és az európai fővárosokban attól tartanak, a mozgalom Putyin-párti frakcióvá fejlődik a következő Európai Parlamentben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.