Egy szaúdi állami olajcég a legnyereségesebb

Most, hogy történetében először közzétette pénzügyi eredményét, kiderült, hogy a Saudi Aramco nemcsak a világ legnagyobb olajcége, hanem a legnyereségesebb vállalata is.

Mártonffy Attila
2019. 04. 03. 16:55
General view of Aramco tanks and oil pipe at Saudi Aramco's Ras Tanura oil refinery and oil terminal
A sivatagi királyság legsikeresebb vállalata nyereséggel jutott túl története legnehezebb évén Fotó: Ahmed Jadallah Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy történetében először közzétette pénzügyi eredményét, kiderült, hogy a Saudi Aramco nemcsak a világ legnagyobb olajcége, hanem a legnyereségesebb vállalata is. A titokról azért lebbent fel a fátyol, mert az állami óriás­társaság masszív kötvénykibocsátásba fogott, s a manőverhez szüksége van közvetítő cégekre és ennek révén eredménye nyilvánossá tételére. A CNN és az RT.com híroldalak a Moody’s és a Fitsch hitelminősítő cégek hétfői értesítései alapján arról számoltak be, hogy a szaúdi állami olajvállalat 2018-ban 111 milliárd dollár nettó nyereségre tett szert, bevétele pedig 356 milliárdra rúgott.

Készpénzállománya tavaly év végén 48,8 milliárd dollár volt, messze meghaladva 27 milliárdos adósságállományát. A rendkívüli eredményt a cég nagy mértékben annak köszönheti, hogy 2017-ről 2018-ra 31 százalékkal emelkedtek az olajárak. Az olajcég legalább tízmil­liárd dollárt akar összeszedni a nemzetközi kötvénypiacon, de nincs kizárva, hogy ennél is nagyobb üzlet jön létre. A cég a szerzett pénz segítségével hetven százalék részesedést szándékozik vásárolni egy ugyancsak szaúdi állami olajfinomítóban 69 milliárd dollárért.

A sivatagi királyság legsikeresebb vállalata az Apple-t is lehagyta
Fotó: Reuters

Pénzügyei kiteregetése után az olajvállalat egyből a világ legprofitábilisabb vállalatai rangsorának az élére ugrott, messze lehagyva az 59,4 milliárd dolláros nyereségével eddig első helyen álló Apple-t, nem beszélve arról, hogy a két legnagyobb tőzsdei olajcég, a Royal Dutch Shell és az ExxonMobil „csak” 21,4, illetve 20,8 milliárd dollár profitot tudott besöpörni 2018-ban.

Úgy volt, hogy tavaly a szaúdi cég is tőzsdére megy, s minden idők legnagyobb első részvénykibocsátását (IPO) hajtja végre. Ennek részeként papírjai öt százalékát dobta volna piacra százmilliárd dollárért, ez pedig nem kevesebb mint kétezermilliárd dollárra értékelte volna a vállalatot. Összehasonlításként: a jelenleg a legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú Microsoft piaci értéke 905 milliárd dollár. A tőzsdére vitelt azonban eleinte csak halogatták, majd őszre lekerült a napirendről – legalábbis egyelőre. A szaúdi olajminiszter mindenesetre aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az IPO révén túl sok üzleti titok kerülhet nyilvánosságra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.