Politikai alkukon múlik az új spanyol kormány

A Spanyol Szocialista Munkáspárt önállóan nem lesz képes a kormányalakításra, elemzők tehát újabb patthelyzetet jósolnak a következő hetekre.

Magyar Nemzet
2019. 04. 29. 11:48
General election in Spain
Rekordszámú résztvevő volt a parlamenti választásokon Fotó: REUTERS/Jon Nazca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

98 százalékot meghaladó feldolgozottság mellett Pedro Sánchez jelenlegi miniszterelnök vezette Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte a tegnapi parlamenti választásokat, a baloldali tömörülésnek azonban körülbelül csak a voksok 28,7 százalékát sikerült megszereznie, azaz 123 képviselői helyre számíthat a 350 fős spanyol parlamentben. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a PSOE önállóan nem lesz képes a kormányalakításra, elemzők tehát újabb patthelyzetet jósolnak a következő hetekre.

Az első eredmények azt mutatják, a voksolás legnagyobb vesztese a jobbközép Néppárt (PP), illetve annak miniszterelnök-jelöltje, a karizmatikusnak tartott Pablo Casado, a tömörülés ugyanis minden idők legrosszabb eredményét produkálva a szavazatoknak mindössze 17 százalékát szerezte meg – az El País című napilap előrejelzése alapján így 69-73 képviselői helyre számíthatnak. Annyi azonban bizonyos, hogy a szélsőjobboldalinak tartott, bevándorlás- és autonómia­ellenes Vox először jutott be a parlamentbe: a voksok 12 százalékának megszerzésével 36-38 képviselői helyre számíthat. A spanyol napilap ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az exit poll eredményeket nem szabad készpénznek venni, azok ugyanis a legutóbbi két szavazás alkalmával sem tudtak pontos képet adni a végleges eredményekről.

Rekordszámú résztvevő volt a parlamenti választásokon
Fotó: REUTERS/Jon Nazca

Négy éven belül egyébként a harmadik általános parlamenti választásokat rendezték meg a dél-európai országban, ezúttal azonban a korábbiaknál magasabb részvétellel: a szavazásra jogosult 36,9 millió spanyol állampolgár több mint 60 százaléka adta le a voksát este 8 óráig. Mindenesetre a politikai patthelyzeten szakértők szerint aligha sikerült túljutni: noha az eredmények fényében Sánchez az egyetlen lehetséges miniszterelnök-jelölt, a jelenlegi kormányfőnek a baszk és a katalán nacionalista pártokra is szüksége van az új kormány felállításához. Noha maga mögött tudhatja a szélsőbalként számon tartott Unidos Podemos pártot, a Politico hírportál ugyanakkor emlékezet: ez a szövetség eddig is törékeny volt, és bár ahhoz elegendő, hogy tavaly Sánchez elragadja a hatalmat a PP-tól, az már korántsem biztos, hogy a jövőben érdemben együtt tudnának működni.

Pedro Sánchez azután döntött a voksolás előre hozásáról, hogy a parlament elutasította a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

Döntési helyzetben a katalánok

A nagy pártok mellett nyolc kisebb párt, köztük katalán és baszk nacionalista erők juthatnak képviselethez az új, a spanyol demokrácia történetének 14. parlamentjében – mutattak rá a tegnapi parlamenti választások után közzétett első közvélemény-kutatások. Az eredményekből kitűnik, hogy a bal- és a jobboldali szavazótábor közel azonos méretű – értelmezte az eredményt Narciso Michavila, a GAD3 elnöke a spanyol köztévé választási műsorában. Michavila a választás egyértelmű győztesének nevezte a Vox pártot, amely most először jutott parlamenti képviselethez, ráadásul nagy arányban. Elemzők ugyanakkor úgy vélik, a választás tétje valójában Katalónia kérdése, vagyis az, hogy miben sikerül a függetlenségpártiaknak megegyezniük a szocialistákkal a támogatásért cserébe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.