Bíróság engedélyezte Missouri állam egyetlen abortuszt végző klinikájának a nyitva maradását

A St. Louis kerületi törvényszék egyik bírája pénteken engedélyezte az egyesült államokbeli Missouri állam egyetlen abortuszt végző klinikájának a nyitva tartását egy héttel azután, hogy a helyi kormányzó aláírta az ország legszigorúbb abortusztörvényét.

Forrás: MTI2019. 05. 31. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Stelzer bíró mindössze órákkal az előtt hozta meg döntését, hogy lejárt volna a St. Louis Planned Parenthood klinika működési engedélye, helyi idő szerint hajnalban.

A bíró ideiglenes végzésben tiltotta meg Missouri államnak, hogy lejártnak tekintse a működési engedélyt egészen egy június 4-re kitűzött meghallgatásig.

Az Egyesült Államok közép-nyugati tagállamának egészségügyi és idősgondozási minisztériuma korábban elutasította az egészségügyi intézmény engedélyének meghosszabbítását a terhesség művi megszakításának meghiúsult eseteire, a páciensek épségét veszélyeztető állapotokra és jogsértésekre hivatkozva. A tárca emellett a klinikán dolgozó további orvosokat akart meghallgatni.

Döntésének indoklásaként Stelzer arra hivatkozott, hogy a Planned Parenthood klinika „bizonyította, hogy azonnali és jóvátehetetlen károkat okozna”, amennyiben nem folytathatná működését.

Az egészségügyi intézmény illetékesei szerint ha lejár a működési engedélyük, Missouri lenne az első állam, ahol nem maradna abortuszt végző klinika, mióta az amerikai legfelsőbb bíróság törvényessé tette a művi vetélést 1973-ban.

Mike Parson, Missouri állam kormányzója május 24-én írta alá az abortusztörvényt, amelyet a helyi képviselőház május 17-én szavazott meg.

A jogszabály értelmében a magzat első szívdobbanásától – a terhesség hatodik vagy nyolcadik hetétől – megtiltanak minden művi magzatelhajtást. A törvény nem tesz kivételt a nemi erőszak és vérfertőzés után bekövetkező terhességgel sem, csakis akkor engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van.

Az abortuszt végző orvosokat 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják. Az abortuszt elszenvedő nőt azonban nem terheli büntetőjogi felelősség.

Elemzők arra számítanak, hogy a törvényt civil szervezetek bíróságokon támadják meg. Amerikai sajtóinformációk szerint azonban az abortuszt szorgalmazók valószínűleg éppen erre várnak: így ugyanis az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülhet az ügy, és reményeik szerint a konzervatív többségűvé vált bírói testület törvényen kívül helyezi a Roe/Wade-döntést. Ez az 1973-ban született legfelsőbb bírósági döntés biztosította a nők jogát az abortuszhoz.

Hasonlóan szigorú abortusztörvényt az elmúlt hónapokban több, elsősorban közép-nyugati és déli amerikai tagállamban is elfogadtak, például Arkansas államban, Georgiában, Kentuckyban, Ohióban, Louisianában és Alabamában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.