Ciprasz ad reményt a konzervatívoknak

A radikális baloldali nézeteket képviselő Sziriza nevű pártjának siralmas leszereplése az európai parlamenti választásokon új helyzetet idézett elő.

2019. 05. 29. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök mandátuma eredetileg 2019 szeptemberéig szólt volna, a radikális baloldali nézeteket képviselő Sziriza nevű pártjának siralmas leszereplése az európai parlamenti választásokon új helyzetet idézett elő. A kormányfő már a vasárnapi eredményhirdetés után bejelentette, hogy előre hozott parlamenti választásokat tartanak, sajtóértesülések szerint már ­június végén, miután az Európai Néppárt (EPP) pártcsaládjában helyet foglaló konzervatív Új Demokrácia – a voksok több mint 33 százalékát megszerezve – mintegy 10 százalékkal jobban szerepelt a radikális kormánypártnál.

A 2015-ben a megszorításellenes programjával hatalomra kerülő Ciprasz hanyatlását a választások utáni gyorselemzések úgy értékelték: a kormányfő maradék politikai tőkéjét is felégette maga mögött az Észak-Macedóniával fennálló – évtizedek óta tartó – névvita tető alá hozásával. A görög nemzeti identitáson ugyanis komoly seb keletkezett azáltal, hogy az egykori jugoszláv tagállamot mostanra Görögország északi tartományával azonos nevűre keresztelték, az elégedetlenség pedig százezreket vitt utcára, sérelmezve, hogy Ciprasz nem törekedett nemzeti konszenzusra a kérdésben.

A baloldali politikus mélyrepülése azonban már jóval a macedónkérdés előtt megkezdődött, a görög társadalom ugyanis továbbra is lélegeztetőgépen tartva várja sorsa jobbra fordulását, a remény pedig akkor csillant fel igazán, mikor 2016-ban a Cipraszhoz hasonlóan fiatal Kiriakosz Micotakiszt választották a konzervatív párt élére. A Micotakisz vezetéknév egyébként is ismerősen cseng a dél-európai országban, a mostani pártelnök apja, Konsztantin Micotakisz közel tíz évig állt az Új Demokrácia élén, 1990 és 1993 között miniszterelnök volt.

Elemzők szerint a legérdekesebb aspektus mégis az, hogy a migrációs válságnak kitett Görögországban – ahol először sikerült egy a hagyományos pártokat maga mögé utasító radikális tömörülésnek hatalomra jutni – a társadalom nem a szélsőjobb felé fordult a Ciprasz ejtette sebek ­miatt, hanem visszatalált a jobbközéphez. Az Új Demokrácia párt egyébként korábban – a baloldali Pánhellén Szocia­lista Mozgalommal (­PASZOK) politikai váltógazdálkodásban – negyven éven át kormányozta Görögországot. Kiriakosz Micotakisznak mindenesetre jelenleg minden esélye megvan arra, hogy Görögország új kormányfője legyen.

A görög konzervatívok sikerére ráadásul az EPP is példaként tekint, nem véletlen, hogy Manfred Weber csúcsjelölt éppen Athénban tartotta kampánynyitó rendezvényét áprilisban, alaposan megtámogatva ezzel Micotakisz népszerűségét. Az 51 éves politikus a kampányát egyébként a gazdasági kérdésekre építette, az ingatlantulajdonosok számára adókedvezményt, a családoknak pedig a pénzügyi terheik csökkentését ígérve. – A populizmus, a hazugság és inkompetencia felé haladtunk, a görög történelemben azonban sokszor megtörtént, hogy a hanyatlás periódusa után valami egészen új született – nyilatkozta nemrég a Der ­Spiegel című német lapnak Micotakisz.

Migránsok érkeztek

Több mint 150 migráns érkezett Törökországból Görögországba az Égei-tengeren keresztül az elmúlt nap – közölte tegnap a görög parti őrség. A Dodekanészosz-szigetcsoporthoz tartozó, lakatlan Nímoszon 17 migránsra bukkantak kedd reggel. Őket az éj leple alatt csempészték át a mintegy tíz kilométerre fekvő török partokról. Ötvenhét társukra Leszboszon és Farmakoniszin találtak rá, míg további 83 migránst Alexandrupolisz észak-görögországi kikötőváros előtt tartóztattak fel. A menekültválság tetőpontján, 2015-ben sokszor a napi hétezret is elérte a Törökországból Görögországba átkelő migránsok száma. A 2016 márciusában az Euró­pai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás, valamint a balkáni útvonal lezárása a menekültáradat drámai csökkenéséhez vezetett, emlékeztetett a távirati iroda. Eszerint az Európai Unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett a görög szigetekre és nem kapott menekültstátust. Cserébe az unió vállalta, hogy minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból, és pénzügyi támogatást nyújt az ott élő menekülteknek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.