időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

Kihat Európára Peking és Washington harca

Mártonffy Attila
2019.05.21. 13:48

Az egyre súlyosbodó kereskedelmi feszültség és vámháború az Egyesült Államok és Kína között negatívan érinti számos európai vállalat működését a kelet-ázsiai birodalomban.

Egy az Euró­pai–kínai Kereskedelmi Kamara idén január–februárban, 585 európai gazdasági szervezet bevonásával készített felmérése szerint ezeket a kedvezőtlen hatásokat a szóban forgó cégek egyharmada érzi, s a kilátások sem túl biztatók.

A felmérés eredményei a Deutsche Welle szerint arra utalnak, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben az európai vállalatok mégsem profitáltak a vámemelésekből.

– Az európai kamara ellenzi a vámemelést – jelentette ki Charlotte Roule, a testület alelnöke, hozzátéve, hogy Kínának mindazonáltal tovább kell dolgoznia piacai megnyitásán. Az európaiak ugyanakkor Washington kifogásainak többségével egyetértenek a Kínával folytatott kereskedelem területén.

– A kereskedelmi háborút kiváltó alapvető problémákat úgy kell megoldani, hogy Peking megkönnyíti a piacaihoz való hozzáférést, lebontja a bürokratikus akadályokat, megreformálja az állami vállalatok működését, valamint nem alkalmazza a technológia kényszerített átadásának gyakorlatát a piaci hozzáférésért cserében – hangsúlyozta Roule.

Ez a jelenség egyébként általános probléma, ráadásul a helyzet tavaly még romlott is: míg 2017-ben a válaszadók tíz százaléka panaszkodott a technológiaátadás kényszerére, addig 2018-ban már húsz százalék volt az arány.

Peking hivatalosan tagadja, hogy létezne ilyen kényszer. Az európai vállalatok szerint ez a jelenség túlnyomórészt a petrolkémiai iparban, az orvosieszköz-gyártásban, valamint a gyógyszer- és autóiparban figyelhető meg.

A kutatás tanúsága szerint a megkérdezett cégek több mint fele azt is állította, hogy nem találja elégségesnek a szellemi termékek jogi védelmét, 45 százalékuk pedig hátrányt szenvedett kínai partnereivel szemben, leginkább az állami támogatások okán.

Az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktuson túlmenően az uniós szervezetek aggódnak a kínai gazdaság lassulása és az emelkedő munkabérköltségek miatt is.

A problémák dacára a megkérdezett vállalatok 62 százalékának Kína továbbra is jövőbeni globális beruházásaik három fő célpontja között marad.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.